Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Príslušníci finančnej správy pracovali v nezvoľnenom režime aj počas koronakrízy

Kategória: Spravodajstvo

Príslušníci finančnej správy pracovali v nezvoľnenom režime aj počas koronakrízy.

 Bratislava 3. júla (TASR) -  Informovala o tom Ivana Skokanová, hovorkyňa finančnej správy.

      Podľa nej participovali na príprave daňovej legislatívy pomáhajúcej podnikateľom a občanom, intenzívne oboznamovali daňové subjekty o prijatých opatreniach, k dispozícii boli na klientskych zónach daňových a colných úradov. Vykonávali kontrolnú činnosť na hraniciach s Ukrajinou, prevádzkovali karanténne centrá a, samozrejme, poskytovali súčinnosť polícii na vnútorných hraniciach EÚ. Vybavovali tiež colné vyhlásenia. Napriek citeľnému vplyvu koronakrízy na dovoz a vývoz tovarov sa situácia postupne vracia do normálneho režimu.
      Výraznou pracovnou náplňou príslušníkov finančnej správy z colnej časti bolo podľa Skokanovej najmä vybavovanie colných vyhlásení. Nákladná doprava bola jediným spôsobom dopravy, ktorá bola povolená aj v čase, keď ostatné druhy dopravy (osobná letecká, osobná automobilová) boli výrazne obmedzené. Na letiskách zase príslušníci finančnej správy pracovali na plynulom vybavovaní zásielok, najmä so zdravotníckym materiálom a ochrannými pomôckami.
      Pripomenula, že situácia sa však postupne vracia do normálneho režimu a už v uplynulých dňoch zaznamenali colné úrady zvyšujúci sa pohyb bežných tovarov na preclenie. Dosah koronakrízy počas posledných mesiacov na počet dovozov a vývozov sa tak postupne vracia do stavu pred marcom 2020.
      Priblížila, že vzhľadom na colné konanie spojené s dovozom zdravotníckeho materiálu a ochranných pomôcok sa koronakríza prejavila skôr vo vývoze. "Kým v apríli 2019 sme pri vývoze evidovali 35.176 colných vyhlásení, v apríli 2020 ich bolo o 10.477 menej (24.699 colných vyhlásení). Ešte výraznejší pokles, vzhľadom na koronakrízu, sme zaznamenali v máji. V roku 2019 evidovali colné úrady 39.988 colných vyhlásení, o rok neskôr ich bolo 27.989," spresnila.
      "Rozdiel oproti predchádzajúcemu roku sme zaznamenali aj v dovoze, a to tiež najmä v mesiacoch apríl a máj. Kým v apríli 2019 sa uskutočnilo colné konanie pri dovoze tovaru v 30.741 prípadoch, v apríli 2019 išlo o 27.141 prípadov. V máji 2019 zase vykonali príslušníci finančnej správy 31.303 colných konaní, v máji 2020 ich bolo 25.423," priblížila Skokanová.
      Dodala, že koronakríza sa dotkla aj hraničných priechodov s Ukrajinou. Osobná doprava bola výrazne obmedzená, prechod nákladnej dopravy však musel byť plynulo zabezpečený. Príslušníci finančnej správy museli dodržiavať striktné bezpečnostné a epidemiologické opatrenia. Na dotknutých colných úradoch sa museli vytvárať aj tzv. záložné tímy pre prípad nákazy niektorého z príslušníkov finančnej správy. Vďaka striktným interným epidemiologickým opatreniam sa však, našťastie, koronavírusom nenakazil žiadny príslušník finančnej správy.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.