Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Prijatie zmluvy CETA podporí nárast obchodu medzi EÚ a Kanadou

Kategória: Spravodajstvo

Obchodné vzťahy medzi Kanadou a Európskou úniou (EÚ) by sa mohli vďaka podpisu zmluvy CETA rozšíriť.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Obchodné vzťahy medzi Kanadou a Európskou úniou (EÚ) by sa mohli vďaka podpisu zmluvy CETA rozšíriť. Dohoda by mohla pomôcť najmä vývozcom, teda aj slovenským, ktorým by mali klesnúť náklady pri exporte výrobkov. Presvedčení sú o tom analytici.

      Po schválení zmluvy CETA Európskym parlamentom a národnými parlamentmi by sa mala väčšina dovozných ciel zrušiť. To podľa analytikov prispeje k prehĺbeniu obchodu medzi krajinami. "Niektoré odhady hovoria až o možnom 20-% náraste obchodu medzi oboma stranami, čo by pre EÚ mohlo znamenať prínos 12 miliárd eur ročne," vyčíslila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová s tým, že výhody obchodnej dohody sa neprejavia zo dňa na deň, ale postupne. "CETA je významná tiež preto, že je to prvá dohoda EÚ s krajinou z G7," upozornila Muchová.
      Ťažiť z podpisu zmluvy tak pravdepodobne budú aj slovenskí vývozcovia. V súčasnosti export výrobkov do Kanady predstavuje 0,4 %  z celkového vývozu a z Kanady naopak pochádza iba 0,1 % dovozov. "Zrušenie dovozných ciel môže pomôcť v konkurencieschopnosti slovenských vývozcov na kanadskom trhu a otvoriť im nové obchodné možnosti, ako aj opačne. Pre Kanadu sa otvoria nové príležitosti v Európe," očakáva Muchová.
      Prijatím zmluvy by sa však v konečnom dôsledku mali exportérom znížiť náklady. "Zavedenie dohody do praxe prinesie európskym exportérom pozitíva vo forme zníženia nákladov pri vývoze svojich výrobkov a služieb na kanadský trh, a to vďaka odstráneniu ciel aj ďalších obmedzení obchodu. Tým dôjde k zlacneniu a zjednodušeniu medzinárodného obchodu medzi EÚ a Kanadou, čo určite vnímame pozitívne," doplnila analytička Poštovej banky Jana Glasová.
      Odstraňovanie obchodných bariér a podpora exportu podľa nej navyše prispieva k rozvoju podnikateľskej činnosti pri exportne orientovaných podnikoch, ale aj k zvyšovaniu produkcie. "Vďaka tomu dochádza aj k tvorbe nových pracovných miest, čo sa priaznivo podpisuje pod vývoj na trhu práce a pod vývoj hospodárstva v dotknutých ekonomikách," myslí si Glasová.
      Clá a rôzne administratívne prekážky pri dovoze tovarov totiž podľa slov Glasovej predražujú dovážané výrobky, sťažujú dovoz a odrádzajú mnohých importérov. "Ich odstránenie preto vedie k zvýšeniu konkurencie medzi jednotlivými výrobcami a predajcami na trhoch, čo taktiež prináša viaceré pozitíva," vysvetlila Glasová. Zároveň dodala, že vyššia konkurencia motivuje producentov k zvyšovaniu kvality svojich výrobkov a taktiež k znižovaniu cien, čo je výhodné pre spotrebiteľov. "Každá minca má však dve strany a samozrejme existujú aj situácie, kedy lacnejšia konkurencia zo zahraničia vytlačí domácich producentov, čo často ľudia vnímajú negatívne," dodala Glasová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

 

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.