Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Prijala návrh zákona, ktorý má riešiť problémy s dvojitým zdanením

Kategória: Spravodajstvo

Zvýšenie účinnosti a efektívnosti pravidiel riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia má vyriešiť návrh zákona z dielne Ministerstva financií (MF) SR. Ide najmä o riešenie problémov pri dvojitom zdanení firiem.

Bratislava 26. septembra (TASR) -  Návrh zákona o pravidlách riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia v stredu schválila vláda.
      "Jedným z najväčších problémov, ktorým daňové subjekty pôsobiace cezhranične v súčasnosti čelia, je dvojité zdanenie. Pravidlá riešenia sporov týkajúcich sa dvojitého zdanenia už existujú, nie vždy však vedú k uspokojivému riešeniu dvojitého zdanenia," zdôvodnilo MF SR, podľa ktorého je potrebné ich zlepšiť, najmä pokiaľ ide o prístup daňových subjektov k nim, oblasť, ktorú zastrešujú, ich včasnosť a nezvratnosť. Návrhom zákona sa má do slovenskej legislatívy transponovať eurosmernica, ktorá dáva návod a postupy, ako riešiť vzniknuté spory v medzinárodnom zdaňovaní. "Tradičné metódy riešenia sporov o zamedzení dvojitého zdanenia už nie celkom zodpovedajú zložitosti a rizikám súčasného globálneho daňového prostredia," zdôvodnil rezort potrebu prijatia novely.
      Návrhom zákona sa ustanovujú pravidlá riešenia sporov, ktorých zámerom je najmä zamedzenie dvojitého zdanenia a zachovanie s tým súvisiacich práv dotknutých daňových subjektov. Návrh zákona sa zameriava na daňové subjekty, najmä na podniky a spoločnosti, ako hlavné zainteresované strany, ktorých sa situácie zdanenia dotýkajú. "Transponovaná smernica, a teda aj návrh zákona, vychádza z platných pravidiel arbitrážneho procesu, avšak rozširuje sa jeho pôsobnosť aj na oblasti, na ktoré sa v súčasnosti nevzťahuje a pridáva vykonávacie prvky zamerané na riešenie hlavných zistených nedostatkov v súvislosti s vykonávaním a účinnosťou pravidiel riešenia sporov," priblížilo ministerstvo.
      Hlavným cieľom novely zákona je tak zvýšenie účinnosti a efektívnosti pravidiel riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia. "Účinné pravidlá riešenia sporov týkajúcich sa zdanenia celkovo zlepšia podnikateľské prostredie v Európskej únii, resp. mimo neho a podporí investície, rast a zamestnanosť. Predložený návrh zákona taktiež povedie k väčšej istote a predvídateľnosti pre daňové subjekty, a tým poskytne stabilnejší a istejší základ pre obchodovanie a prijímanie investičných rozhodnutí," očakáva ministerstvo.
      Prijatím návrhu zákona má dôjsť k účinnému zamedzeniu dvojitého zdanenia, zvýšiť sa má tiež úroveň dodržiavania medzinárodných záväzkov zo strany členských, resp. zmluvných štátov a znížia sa ich administratívne náklady. "Zároveň sa posilní celková dôvera verejnosti, občanov a daňových subjektov v spravodlivosť a spoľahlivosť daňových systémov," dodalo ministerstvo.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.