Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Priemerná starobná penzia dosahuje vyše 390 eur

Kategória: Spravodajstvo

Predčasný starobný dôchodok, ktorý ku koncu novembra dostávalo 23 tis. penzistov, predstavoval v priemere 384,3 eura.

BRATISLAVA 9. decembra (SITA) - Priemerný starobný dôchodok na Slovensku ku koncu novembra predstavoval takmer 390,5 eura. V porovnaní s novembrom minulého roka išlo o nárast o 14,7 eura. Tento druh dôchodku pritom na konci minulého mesiaca poberalo 986 tis. osôb. Predčasný starobný dôchodok, ktorý ku koncu novembra dostávalo 23 tis. penzistov, dosahoval v priemere 384,3 eura. Medziročne išlo o nárast o 9,2 eura. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Sociálna poisťovňa.

Priemerný invalidný dôchodok pre osoby s mierou postihnutia do 70 % bol koncom minulého mesiaca na úrovni 193,6 eura, čo je v medziročnom porovnaní nárast o 4,2 eura. Invalidnú penziu pre ľudí s mierou postihnutia nad 70 % vyplácala Sociálna poisťovňa v priemernej výške 341,9 eura. Oproti novembru minulého roka je to nárast o 9,4 eura. Sociálna poisťovňa pritom ku koncu minulého mesiaca evidovala 231,7 tis. poberateľov invalidných dôchodkov. 

Vdovské dôchodky dosahovali ku koncu minulého mesiaca v priemere 237,4 eura, čo je medziročný nárast o 7,7 eura. Tieto dôchodky pritom dostávalo 295,8 tis. ovdovených žien. Priemerná výška vdoveckých dôchodkov, ktoré poisťovňa vyplácala 39,9 tis. vdovcom, bola ku koncu novembra na úrovni 183,6 eura. Oproti koncu novembra vlaňajška je to zvýšenie o 7,5 eura. Sirotské dôchodky dostávalo na konci minulého mesiaca 25 tis. osôb, a to v priemernej výške 130,2 eura. Priemerná sirotská penzia tak bola medziročne vyššia o 2,3 eura.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.