Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Priemerná hodinová mzda v Česku je nižšia ako na Slovensku

Kategória: Spravodajstvo

Ani po štvrťstoročí od začiatku prechodu k trhovému systému sa mzdy v Česku nepriblížili úrovni na západ od jeho hraníc.

Praha 18. mája (TASR) - Ani po štvrťstoročí od začiatku prechodu k trhovému systému sa mzdy v Česku nepriblížili úrovni na západ od jeho hraníc. Informuje o tom portál denníka iDNES.
      Českí zamestnanci v priemysle a v službách zarábali vlani podľa údajov Eurostatu v priemere 6,9 eura (približne 190 Kč) na hodinu, čo nedosahuje ani 30 % napríklad nemeckej úrovne.
      Odbory v Česku sú, aj napriek niektorým úspechom v rokovaniach o platoch, veľmi slabé. Problémom je aj to, že v posledných šiestich rokoch reálne mzdy prakticky nerástli. V roku 2008 bola priemerná reálna hodinová mzda podľa Eurostatu 6,7 eura. Nemecký zamestnanec sa môže radovať z toho, že za rovnaké obdobie stúpla jeho priemerná mzda z 21,8 na 24,4 eura.
      Pomalý rast domácich zárobkov vynikne najmä pri porovnaní s okolitými štátmi. Slovensko štartovalo s oveľa nižšej úrovne, ale platy sa približujú nemeckým zárobkom rýchlejšie. Vlani Slováci dokonca českú hodinovú mzdu prekonali. Slovenský zamestnanec si podľa európskej štatistiky za hodinu zarobí v priemere 7,1 eura.
      Pomalý rast hodinovej mzdy je podľa ekonóma Jana Švejnara odrazom zle nastavenej hospodárskej politiky. "Platy mohli byť teraz o 30 % vyššie, v niektorých odvetviach i o viac. Nebrať o 30 % viac mesiac čo mesiac, rok čo rok, to je pre väčšinu ľudí veľká strata," uviedol Švejnar.
      Najvyššia priemerná hodinová mzda v EÚ je v Dánsku (35 eura), Nemecko sa nachádza za ním o sedem miest nižšie. Najmenej zarábajú Bulhari 3,2 eura). Poliaci sú v porovnaní s Čechmi o 10 centov horší. Priemernú mzdu Grékov Eurostat neuviedol.
       (1 EUR = 27,401 CZK)

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.