Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Pri minimálnom dôchodku a vyrovnávacom príspevku je odlišný dátum účinnosti

Kategória: Spravodajstvo

V súvislosti s mnohými otázkami verejnosti v Informačno-poradenskom centre o minimálnom dôchodku a súčasnom riešení vyrovnávacieho príspevku Sociálna poisťovňa upozorňuje, že novela zákona o sociálnom poistení zaviedla tieto dva inštitúty s rôznym dátumom účinnosti.

Bratislava 16. júla (TASR) - V súvislosti s mnohými otázkami verejnosti v Informačno-poradenskom centre o minimálnom dôchodku a súčasnom riešení vyrovnávacieho príspevku Sociálna poisťovňa upozorňuje, že novela zákona o sociálnom poistení zaviedla tieto dva inštitúty s rôznym dátumom účinnosti.
      Minimálny dôchodok nadobudol účinnosť od 1. júla 2015 a vyrovnávací príplatok nadobudne účinnosť od 1. januára 2016. Od uvedených dátumov je Sociálna poisťovňa povinná aplikovať ustanovenia novely zákona, neznamená to však, že poisťovňa rozhodne o minimálnom dôchodku už v júli 2015 alebo o vyrovnávacom príplatku 1. januára 2016.
      Sociálna poisťovňa má podľa zákona povinnosť rozhodnúť o minimálnom dôchodku do 60 dní od preukázania rozhodujúcich skutočností, teda od vrátenia úplne vyplnenej výzvy, ktorú bude zasielať poberateľom dôchodkov koncom augusta 2015.
      Rozhodnutie o vyrovnávacom príplatku, ktorého účelom je kompenzovať negatívne dôsledky rozdelenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky na dôchodky niektorých poistencov, bude vydané v zásade do 60 dní od začatia konania, teda od podania žiadosti o priznanie vyrovnávacieho príplatku s tým, že vyrovnávací príspevok bude možné priznať pri splnení zákonných podmienok najskôr od 1. januára 2016. Dôvodom rozdielneho nadobudnutia účinnosti je to, že nárok na minimálny dôchodok a vyrovnávací príplatok sa budú vzájomne ovplyvňovať.
      TASR informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.