Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Prezident podpísal zákon o krátkodobom nájme bytu

Kategória: Spravodajstvo

Zákon o krátkodobom nájme bytu má rozvíjať a riešiť súkromné nájomné bývanie pri zachovaní chráneného nájomného bývania a sociálneho nájomného bývania podporovaného štátom.

BRATISLAVA 9. apríla (SITA) - Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákon o krátkodobom nájme bytu, ktorý má rozvíjať a riešiť súkromné nájomné bývanie pri zachovaní chráneného nájomného bývania a sociálneho nájomného bývania podporovaného štátom. Cieľom zákona, ktorý predložil podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, je umožniť vyváženie práv a povinností prenajímateľov a nájomcov. Zákon s účinnosťou od 1. mája má podľa Vážneho zvýšiť "spiaci" potenciál budúcich prenajímateľov, a tak ich motivovať a tiež rozvinúť segment trhového nájomného bývania.

Zákon o krátkodobom nájme bytu má zároveň zabezpečiť vyrovnanejšie a flexibilnejšie postavenie zmluvných strán oproti chránenému nájomnému bývaniu. Prenajímateľ má mať reálnu možnosť účinne a v reálnom čase si brániť vlastnícke právo k bytu, a to najmä v prípadoch flagrantného porušovania nájomnej zmluvy alebo zákona zo strany nájomcu alebo tretej osoby. Zákon je osobitným právnym predpisom vo vzťahu k Občianskemu zákonníku. Zachováva chránený nájom bytu, neuplatňuje sa na sociálne nájomné byty, byty financované cez Štátny fond rozvoja bývania, na byty osobitného určenia, byty v domoch osobitného určenia, služobné byty a družstevné byty, ani byty vo vlastníctve obcí, samosprávnych krajov, Bratislavy, Košíc a ich mestských častí. 

Predseda predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne, a.s. Imrich Béreš tvrdí, že spomínaný zákon nerieši problém s nájomnými bytmi. Pokiaľ sa nevyjasnia zásadné otázky, ako možnosti stimulov, daní, odvodov či odpisov, tak podľa neho sa v konečnom dôsledku nevyrieši nedostatok nájomných bytov. "Je to istá snaha, ale nerieši problém. Návrh rieši najmä zníženie ochrany nájomníka. Je to skôr téma reštituovaných domov, ale nie nových nájomných bytov. V tomto prípade riešime dôsledok niečoho, na čo ešte nemáme v legislatíve podmienky, aby sa nájomné byty vôbec začali stavať," povedal nedávno Béreš pre agentúru SITA.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.