Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Prezident podpísal novelu o podporách v agrosektore

Kategória: Spravodajstvo

Novelou zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka chce rezortné ministerstvo dosiahnuť to, aby farmárov nebolo možné pripraviť o pôdu, kým nedokončia svoj podnikateľský zámer.

BRATISLAVA 11. júla (SITA) - Prezident SR Ivan Gašparovič vo štvrtok podpísal novelu zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka. Tá má podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka chrániť slovenských poľnohospodárov pred tým, aby ich bolo možné pripraviť o pôdu, pokiaľ na nej nedokončia svoj podnikateľský zámer.

Legislatíva taktiež rieši aj problém dvojitých žiadostí o podporu na obrábanú plochu. Pokiaľ totiž niekto deklaroval, že využíva rovnakú parcelu ako poľnohospodársky podnik, Pôdohospodárska platobná agentúra podniku úplne pozastavila financovanie. Avšak niekoľkoročné riešenie sporu mohlo podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka za ten čas farmu dostať na kolená. Agrorezort preto presadzoval, aby sa prílev finančných prostriedkov stopol iba na spornú časť pozemku a po vyriešení sporu sa finančné prostriedky pridelili oprávnenému žiadateľovi. Zákon nadobudne účinnosť 1. septembra tohto roka.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.