Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Preplatky vracia Sociálna poisťovňa aj z vlastného podnetu

Kategória: Spravodajstvo

Ako uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, poisťovňa zistí existenciu preplatku na základ kontroly platenia poistného.

BRATISLAVA 13. októbra (SITA) - Preplatky na poistnom vracia Sociálna poisťovňa (SP) platiteľom poistného nielen na základe ich žiadosti, ale aj z vlastného podnetu. Zákon o sociálnom poistení totiž ukladá poisťovni povinnosť vrátiť preplatok do 30 dní, odkedy poisťovňa túto skutočnosť sama zistila. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, poisťovňa zistí existenciu preplatku na základe kontroly platenia poistného. "Kontroly robíme systémové v polročných intervaloch pri predpisovaní nedoplatkov poistného. Vtedy sa môže zistiť, že konkrétna SZČO alebo dobrovoľne poistená osoba nemá nedoplatok, ale preplatok," uviedol. Tento preplatok potom poisťovňa podľa Višvádera buď zaúčtuje na vyrovnanie prípadného dlhu alebo do 30 dní vráti platiteľovi poistného.

Druhou možnosťou, ako dostať zo Sociálnej poisťovne preplatok na poistnom, je písomne požiadať o jeho vrátenie v príslušnej pobočke SP. "Sociálna poisťovňa je povinná vrátiť preplatok do 30 dní od doručenia písomnej žiadosti do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne," uviedol Višváder. Odvádzateľovi poistného, ktorému pobočka vráti preplatok na poistnom, poisťovňa zašle avízo o platbe. Ak poisťovňa preplatok na poistnom použije na vyrovnanie alebo zníženie dlhu voči poisťovni, žiadateľa o vrátenie preplatku na to upozorní.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.