Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia sa rozširuje

Kategória: Spravodajstvo

Od 1. januára 2014 sa rozšíri rad komodít, pri ktorých sa povinnosť platiť DPH prenáša z dodávateľa na odberateľa. Rozsah zdaniteľných obchodov tak bude obsahovať napríklad obilniny, stavebnú oceľ, či mobilné telefóny a integrované obvody.

BRATISLAVA 26. decembra (SITA) - Rozsah zdaniteľných obchodov, pri ktorých sa povinnosť platiť daň z pridanej hodnoty (DPH) prenáša z dodávateľa na odberateľa sa od 1. januára 2014 rozšíri. Od Nového roka totiž nadobudne účinnosť novela zákona o DPH, ktorá okrem iného dopĺňa takzvané samozdanenie o ďalšie komodity. Medzi ne tak budú celkovo patriť napríklad obilniny, ktoré sa ešte delia na podskupiny, ďalej stavebná oceľ, vybrané kovy, integrované obvody, mobilné telefóny a iné zariadenia, ktoré využívajú GSM komunikáciu.

Platenie daňovej povinnosti sa tak uplatnením tzv. reverse charge prenesie na posledný subjekt v reťazci, ktorý predáva tovar konečnému spotrebiteľovi. Zamedzí sa tým, aby bol v reťazci obchodov uplatnený nadmerný odpočet. Prenos daňovej povinnosti na príjemcu plnenia je podľa finančnej správy možné uplatniť len v tom prípade, ak dodávateľ a aj príjemca plnenia sú platiteľmi DPH v tuzemsku. Toto pravidlo sa teda nevzťahuje na dodávky z iného členského štátu a rovnako sa nemôže uplatniť ani ak slovenský platiteľ DPH dodáva tovar inému podnikateľovi, ktorý nie je platiteľom DPH. 

Základ dane pri prenose daňovej povinnosti musí podľa finančnej správy dosiahnuť minimálne 5 tis. eur. Ako ešte začiatkom decembra uviedol prezident finančnej správy František Imrecze, pri podvodoch na DPH sa takisto objavuje zaujímavá komodita, a to výroba energie z alternatívnych zdrojov. 

Podľa údajov ministerstva financií zverejnených v decembri sa daňoví podvodníci v súvislosti so zavedením kontrolného výkazu k DPH a súčasne prenosom daňovej povinnosti ku koncu roka mobilizujú. Ako uviedol rezort financií, suma nadmerných odpočtov v novembri dvojnásobne presiahla hodnotu odpočtov oproti ostatným mesiacom. Ak by mal trend pri DPH pokračovať ešte v decembri a januári, tak by táto suma so znakmi podvodného konania mohla narásť až na 150 až 200 mil. eur.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.