Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Predseda NKÚ: Paralelné kontroly pomôžu bojovať s únikmi na daniach

Kategória: Spravodajstvo

Po takmer 10 rokoch sa na pôde Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ SR) uskutočnilo oficiálne rokovanie medzi predsedom NKÚ SR Karolom Mitríkom a prezidentom Štátneho kontrolného úradu v Maďarsku Lászlóom Domokosom.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Po takmer 10 rokoch sa na pôde Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ SR) uskutočnilo oficiálne rokovanie medzi predsedom NKÚ SR Karolom Mitríkom a prezidentom Štátneho kontrolného úradu v Maďarsku Lászlóom Domokosom. 
Rokovania sa zamerali najmä na možnosti realizácie paralelných kontrol. Jednou z tém, ktorú predstavitelia slovenskej najvyššej kontrolnej inštitúcie (NKI) ponúkli maďarským kolegom, bola paralelná kontrola z hľadiska výberu spotrebných daní. Obdobnú kontrolu už dnes realizuje NKÚ SR s Českou republikou. Závery by mali byť známe do konca tohto roka. „Práve paralelné kontroly pomôžu štátom definovať a prijímať účinnejšie a modernejšie opatrenia, ktoré zabránia daňovým únikom v oblasti spotrebných daní a DPH,„ uviedol Karol Mitrík. 
Druhá téma rokovania sa zamerala na pôsobenie oboch inštitúcií v rámci medzinárodnej kontrolórskej organizácie INTOSAI aj z hľadiska definovania kritérií a metodiky pre realizáciu spoločných kontrol medzi jednotlivými štátmi. Predseda slovenskej NKI informoval aj o príprave októbrového Kontaktného výboru, kde by jednou z nosných tém mala byť otázka energetickej bezpečnosti. 
Maďarská strana vyjadrila otvorenosť príprave spoločných kontrol medzi Slovenskom a Maďarskom. Prezident Štátneho kontrolného úradu v Maďarsku nechcel špecifikovať konkrétnu tému z dôvodu, že je dôležité nastaviť merateľné a porovnateľné ukazovatele medzi jednotlivými krajinami, aby výsledky takejto kontroly boli hodnoverné a odporúčania realizovateľné v praktickej rovine. 
Informáciu TASR poskytla hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.