Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Predajca áut podľa finančnej správy neodviedol DPH vo výške 2,6 milióna eur

Kategória: Spravodajstvo

Finančná správa podozrieva predajcu áut z Bratislavského kraja z neodvedenia dane z pridanej hodnoty (DPH) vo sume 2,6 milióna eur.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Obchodník doviezol v priebehu posledných štyroch rokov 1650 áut zo zahraničných autobazárov. Nepriznal daň z nadobudnutia tovaru z iného členského štátu a následne nepriznal daň pri predaji, informovala v piatok finančná správa. 
      "Kriminalisti finančnej správy zaisťovali na viacerých miestach na území Slovenska účtovné doklady daňového subjektu z Bratislavského kraja podozrivého z porušovania daňových predpisov v oblasti DPH," uviedla hovorkyňa finančného riaditeľstva Ivana Skokanová. Ide o ďalší prípad nelegálneho predaja automobilov. V marci totiž kriminalisti zaistili účtovníctvo z rovnakého dôvodu aj predajcovi z Trnavského kraja.
      Obchodník na základe požiadavky zákazníkov o kúpu vozidla vycestoval aj so zákazníkmi do Nemecka. Autá kúpil a následne previezol na Slovensko. "Pri takto nadobudnutých vozidlách mal uplatniť režim intrakomunitárneho nadobudnutia tovaru, teda mal nadobudnutý tovar zdaniť slovenskou daňou," spresnila Skokanová. To však podľa zistení finančnej správy neurobil. V prípade dokázania viny hrozí podozrivým osobám z trestného činu skrátenia dane trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.