Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Pracovný trh sa prebúdza,firmy hľadajú ľudí v oblasti obchodu a výroby

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Trh práce hlási pozitívne správy. 

Bratislava 28. augusta (TASR) - V 34. týždni pracovný portál Profesia zaznamenal 4049 nových pracovných ponúk. Počet pridaných inzerátov sa k takýmto číslam vrátil po dlhých piatich mesiacoch.
      Počet nových pracovných ponúk možno sledovať najmä v posledných štyroch týždňoch. Týždne predtým boli čísla skôr zastabilizované. "Pohľad na vývoj v jednotlivých mesiacoch nasvedčuje, že najhoršia situácia bola v apríli. Zamestnávatelia v tomto mesiaci uverejnili iba 8409 pracovných inzerátov. Oproti rovnakému obdobiu spred roka išlo o výrazný prepad o 62 %," uvádza portál Profesia.sk.
      Situácia sa tak každým mesiacom neustále zlepšuje. V júli už bol medziročný prepad nižší. Predstavoval zhruba 28 %. Firmy potrebujú nových ľudí najmä v oblasti obchodu a výroby. V období od 1. júla do 25. augusta tvorili tieto dve odvetvia až tretinu celej ponuky. Za nimi nasleduje doprava, informačné technológie či administratíva. Do prvej desiatky odvetví sa dostalo aj školstvo. Pozícia učiteľa je pritom jedna z mála, kde uverejňujú zamestnávatelia viac ponúk, ako tomu bolo vlani.
      Zamestnávatelia hľadali počas tohtoročného leta najčastejšie operátorov výroby, predavačov či administratívnych pracovníkov. "V top 10 pozícií prevládajú ponuky s požiadavkami na stredoškolské vzdelanie," priblížil portál.
      Naopak, uchádzači najčastejšie reagovali na ponuky v oblasti administratívy, vrcholového manažmentu, obchodu, marketingu, personalistiky či žurnalistiky. Kandidáti reagovali najviac na pozície regionálny manažér a telemarketingový pracovník. V oboch prípadoch zareagovalo na jednu ponuku práce v priemere viac ako 120 ľudí.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.