Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Požiadavka na dôstojnú prácu zaznie v mnohých štátoch aj v tomto roku

Kategória: Spravodajstvo

Odborové organizácie na celom svete požadujú sociálnu spravodlivosť a dôstojnú prácu pre všetkých.

Bratislava/Brusel/Ženeva 6. októbra (TASR) - Odborové organizácie na celom svete požadujú sociálnu spravodlivosť a dôstojnú prácu pre všetkých. Od roku 2008 pripadá Svetový deň za dôstojnú prácu (World Day for Decent Work, WDDW) na 7. októbra. Vo viacerých krajinách sveta členovia odborových organizácií a aktivisti pri tejto príležitosti pripravili rôzne podujatia.
      Ako uviedla stránka Svetového dňa za dôstojnú prácu, polovica rodín v mnohých krajinách na vlastnej koži pozná, čo je to nezamestnanosť alebo skrátenie pracovného času a milióny ľudí naďalej žijú v krajnej chudobe. V početných štátoch sú ohrozené práva na zastúpenie v odborových organizáciách a na kolektívne vyjednávania, v ďalších krajinách sa na tieto práva otvorene útočí.
      Tento deň sa pripomína vo forme štrajkov a pochodmi za zlepšenie pracovných podmienok. Má slúžiť aj na úvahy o mieste človeka v oblasti práce a v pracovnom prostredí. Ide o ďalší jav v globalizácii, v rámci ktorého sa má presadzovať rešpektovanie dôstojnosti človeka aj práva človeka na dôstojnú prácu.
      Svetová organizácia práce na svojej webovej stránke v začiatkoch Svetového dňa za dôstojnú prácu priniesla návrh Agendy za dôstojnú prácu. Na jej vypracovaní sa zúčastnili predstavitelia tripartít - zamestnancov, zamestnávateľských zväzov a vlád. Pod dôstojnou prácou treba rozumieť, že každý jedinec kdekoľvek na svete má mať prístup k tomu zamestnaniu, na ktoré má predpoklady, aby mohol dôstojne žiť on i členovia jeho rodiny.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.