Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Povolený limit prekročil 850-krát

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: FR SR Zdroj: FR SR

Príslušníci finančnej správy z Pobočky colného úradu Vyšné Nemecké odhalili ďalší pokus o nezákonný dovoz tabaku do vodnej fajky. Ukrajinec sa v aute a batožine pokúsil prepašovať 42,5 kíl tohto tabaku. Povolený množstevný limit pre dovoz prekročil až 850-krát.

Príslušníkom finančnej správy z Pobočky colného úradu Vyšné Nemecké sa podarilo zabrániť nezákonnému dovozu tabaku do vodnej fajky. Ten sa na územie SR pokúsil prepašovať ukrajinský vodič dodávky. Ukrajinec prihlásil k colnému konaniu iba povolené množstvá dovážaného tovaru, a to 1 liter alkoholu a 40 kusov cigariet. Počas úplnej colnej kontroly dodávky a batožiny našli príslušníci finančnej správy ukryté pod prednými sedadlami a pod vnútorným futrom v dvoch cestovných kufroch pod ošatením balíčky tabaku určeného do vodnej fajky v množstve 42,5 kilogramu. Tabak do vodnej fajky rôznych značiek bol balený v spotrebiteľských baleniach, pričom 39,5 kg tohto tabaku nebolo na spotrebiteľských baleniach označené žiadnymi kontrolnými známkami a 3 kg boli na spotrebiteľských baleniach označené ruskými kontrolnými známkami. Boli teda bez platného označenia slovenskými kontrolnými známkami. Finančný únik na cle a daniach bol v tomto prípade vyčíslený na 6 655,76 eura. Povolený množstevný limit pre dovoz tabaku 50 g bol v tomto prípade prekročený 850-krát. Išlo o nezákonný dovoz a Ukrajinec sa týmto konaním dopustil spáchania trestného činu.

K prípadu bol privolaný poverený príslušník Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS). Ukrajinec bol umiestnený do cely predbežného zadržania a začalo voči nemu trestné stíhanie z prečinu porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru. Prípad bol realizovaný v tzv. super rýchlom konaní. Občanovi Ukrajiny bol trestným rozkazom Okresného súdu Michalovce uložený trest odňatia slobody v trvaní 1 roka s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 3 rokov, trest vyhostenia z územia SR v trvaní 3 rokov a zhabanie veci.

Finančná správa preto opätovne upozorňuje verejnosť na povolené množstevné limity pre dovoz tovaru neobchodného charakteru, v tomto prípade tabakových výrobkov. V cestnej a železničnej doprave je povolený a od dovozných platieb oslobodený dovoz 40 kusov cigariet, 20 kusov cigariek, 10 kusov cigár, 50 gramov tabaku, 2 spotrebiteľské balenia bezdymového tabakového výrobku, resp. úmerná kombinácia týchto tabakových výrobkov.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.