Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Povinnosti právnických osôb voči Sociálnej poisťovni sa nemenia

Kategória: Spravodajstvo

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že spustenie projektu Register a identifikátor právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci do pilotnej prevádzky od 1. novembra 2015 nemá vplyv na povinnosti právnických osôb – zamestnávateľov voči Sociálnej poisťovni.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Sociálna poisťovňa upozorňuje, že spustenie projektu Register a identifikátor právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci do pilotnej prevádzky od 1. novembra 2015 nemá vplyv na povinnosti právnických osôb – zamestnávateľov voči Sociálnej poisťovni. 
      Aj od 1. novembra 2015 naďalej platí, že právnické osoby - zamestnávatelia sú vo vzťahu k Sociálnej poisťovni povinní prihlásiť sa do registra zamestnávateľov do 8 dní odo dňa, v ktorom začali zamestnávať aspoň jedného pracovníka, požiadať o vystavenie grid-karty na zasielanie dokumentov elektronicky prostredníctvom systému elektronických služieb (SES, ako aj oznámiť zmenu údajov (zmenu svojho názvu a sídla).
      Naďalej sú tiež povinní odhlásiť sa z tohto registra, prihlásiť zamestnanca, oznámiť prerušenie poistenia zamestnanca, ako aj, oznámiť zmenu údajov zamestnanca (zmenu mena a priezviska).
      Zamestnávateľom aj naďalej pretrváva povinnosť odhlásiť zamestnanca najneskôr v deň nasledujúci po zániku jeho sociálneho poistenia, oznámiť začiatok a skončenie čerpania materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky zamestnancom, predkladať výkaz poistného a príspevkov, ako aj platiť poistné a príspevky v lehote splatnosti poistného a príspevkov.
      TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.