Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Potvrdil rast slovenskej ekonomiky v 2. štvrťroku o 3,2 %

Kategória: Spravodajstvo

Medziročný rast slovenskej ekonomiky v 2. štvrťroku dosiahol 3,2 %, oproti 1. kvartálu vzrástla o 0,8 %.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Medziročný rast slovenskej ekonomiky v 2. štvrťroku dosiahol 3,2 %, oproti 1. kvartálu vzrástla o 0,8 %. Vyplýva to z dnes zverejnených spresnených údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktorý tak potvrdil svoj rýchly odhad z polovice augusta.
      V bežných cenách sa objem hrubého domáceho produktu (HDP) vytvorený od apríla do júna tohto roka medziročne zvýšil o 3 % na 19,316 miliardy eur.
      Zahraničný dopyt sa v rovnakom období zvýšil o 4,4 % a domáci dopyt o 4,7 %, čo bol najrýchlejší medziročný rast od 2. štvrťroka 2011. Rozhodujúcim faktorom rastu domáceho dopytu bola podľa štatistikov vyššia tvorba hrubého kapitálu o 12,1 %. Konečná spotreba verejnej správy sa zvýšila o 4,1 % a konečná spotreba domácností o 2,3 %. Rast vonkajšieho dopytu sa spomalil na 4,4 % pri raste dovozu výrobkov a služieb o 6 %.
      Nominálny objem vytvoreného HDP za prvú polovicu tohto roka predstavoval podľa štatistikov 37,123 miliardy eur. V bežných cenách sa tak medziročne zvýšil o 2,8 %, v stálych cenách o 3,2 %.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.