Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Podnikateľom pomôžu so žiadosťami o dotácie na nájomné pracovníci SBA

Kategória: Spravodajstvo

Žiadateľom o dotácie na nájomné, ktorí majú problémy s vypĺňaním žiadostí, pomôžu od stredy pracovníci Slovak Business Agency (SBA) v šiestich regionálnych klientskych centrách.

Bratislava 15. júla (TASR) -  Pomoc pracovníkov agentúry môžu využiť napríklad podnikatelia, ktorí nedisponujú potrebnou technikou alebo majú problém s vyplnením formulára, informovalo v stredu Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.
      "Žiadatelia o nájomné, ktorí nemajú k dispozícii počítač, notebook alebo čítačku na elektronický podpis, budú môcť využiť technické prostriedky, ktoré pre nich rezort hospodárstva a SBA pripravili v klientskych centrách," uviedlo MH. Pokiaľ sa do klientskeho centra dostaví prenajímateľ aj nájomca, žiadosť o dotáciu na nájomné je možné podať okamžite - spoločne na jednom mieste.
      Klientske centrá sú pre žiadateľov k dispozícii v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Banskej Bystrici a v Prešove. "Aby mohli pracovníci SBA plynulo, efektívne a plnohodnotne pomáhať, odporúčame podnikateľom, aby si vopred preverili obsadenosť klientskeho centra. Samozrejme, môžu sa aj priamo telefonicky objednať na konkrétny čas," doplnil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Všetky kontakty a otváracie hodiny klientskych centier sú k dispozícii na internetovej stránke MH.
      O dotáciu na nájomné môžu žiadať podnikatelia, ktorí mali pre koronakrízu zatvorené prevádzky alebo významne obmedzili svoju činnosť. Rezort doteraz prijal takmer 4000 žiadostí o dotácie, pričom vyplatených bolo zatiaľ 1,5 milióna eur. Dotáciu na nájomné štát poskytne vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom. Najviac však vo výške 50 % nájomného. Ak sa prenajímateľ a nájomca dohodnú na nižšej zľave, nájomca bude mať možnosť zaplatiť zostávajúce nájomné v rovnako vysokých mesačných splátkach do 48 mesiacov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.