Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Podnikatelia si nenechávajú platenie daní na poslednú chvíľu

Kategória: Spravodajstvo

Väčšina podnikateľov si platenie daní nenecháva na poslednú chvíľu.

Bratislava 26. marca (TASR) - Väčšina podnikateľov si platenie daní nenecháva na poslednú chvíľu. Živnostníci a malé firmy zaplatili vlani na dani z príjmov v priemere 650 eur, pričom najviac platieb štátu poslali v januári. Vyplýva to z aktuálnej daňovej analýzy Slovenskej sporiteľne. "Klienti vlani častejšie zaplatili daň v januári ako v marci. To platí aj o jednotlivých regiónoch Slovenska. Až v šiestich krajoch z ôsmich odvádzali živnostníci či malé firmy daň skôr v januári. Výnimkami boli len Banskobystrický a Bratislavský kraj," uviedla sporiteľňa vo svojej analýze.
      Z hľadiska objemu zaplatených daní bol však marec stále dominantným mesiacom. Ukázalo sa, že na začiatku roka dane zaplatia menšie firmy, respektíve firmy s nižšími daňami. "Zároveň platí, že 31. marec bol na celom Slovensku top dňom platenia daní tak z pohľadu počtu transakcií, ako aj z celkového objemu," priblížila banka.
      Priemerná platba dane z príjmu predstavovala pritom vlani 650 eur. "Je prekvapujúce, že najvyššie dane neplatia podnikatelia v najrozvinutejšom regióne. Priemerná platba bola za rok 2014 najvyššia v Trenčianskom kraji, ktorý predstihol Bratislavský takmer o 50 eur," vyčíslila Slovenská sporiteľňa s tým, že najmenej odviedli štátu na dani z príjmu živnostníci a malé firmy z Trnavského kraja.
      Zodpovednosť slovenských živnostníkov a malých firiem nepodkopáva ani pohľad na odložené platby daní. Ako vyplýva z analýzy banky, 80 % platieb poslali podnikatelia štátu v období od januára do marca. "Zaujímavosťou však je, že platenie si odkladajú najmä tí s vyššími daňami. Priemer v 2. štvrťroku minulého roka sa totiž vyšplhal na 1176 eur. Najviac daní v tomto období odviedli štátu podnikatelia z Bratislavského kraja, najmenej z Trnavského," uvádza sa v analýze banky.
      Pre daňové úrady pritom nie je dôležitá len výška dane, ale najmä, aby ju daňovníci aj včas zaplatili. Najneskorším dňom, kedy musia peniaze odísť z účtu, je 31. marec. "Okrem včasnej úhrady je dôležité správne uviesť aj symboly, ktoré vyžaduje daňový úrad, aby bolo možné platbu správne priradiť," upozornila Slovenská sporiteľňa.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.