Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Podnikatelia si budú môcť aktivovať elektronické schránky do 1. januára 2017

Kategória: Spravodajstvo

Podnikatelia už o mesiac dostanú elektronické schránky na komunikáciu s úradmi.

Bratislava 8. júla (TASR) – Podnikatelia už o mesiac dostanú elektronické schránky na komunikáciu s úradmi. Tie budú povinne aktivované podľa zákona o e-Governmente od 1. augusta tohto roka. Mnohí štatutári firiem však ešte nemajú elektronické občianske preukazy, ktoré sú potrebné pre vstup do schránky, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini preto navrhol určité prechodné obdobie. Podnikatelia by sa tak mohli prvýkrát prihlásiť do schránky od augusta až do prvého januára 2017.
      "Štát je tu pre ľudí a musí sa správať proklientsky. Nebolo by dobré, aby pri zavádzaní moderných technológií vznikali stresujúce situácie," skonštatoval Pellegrini. Preto sa jeho úrad rozhodol vydať usmernenie, ktoré upraví postup aktivácie elektronických schránok. "Od 1. augusta 2016 je spoločnosť NASES pripravená, aby zriadila všetkým právnickým osobám dátové schránky. Tieto osoby ale budú musieť mať elektronický občiansky preukaz, pridelený bezpečnostný osobný kód a disponovať čítačkou, ak ju nemajú vo svojom zariadení," priblížil Pellegrini s tým, že ale len mizivé množstvo konateľov slovenských spoločností právnických osôb disponuje týmito náležitosťami. "Preto k 1. augustu 2016 sa začne proces aktivácie elektronickej schránky pre každú právnickú osobu, ktorá si schránku zatiaľ dobrovoľne neaktivovala. Tento proces ale bude ukončený dvomi spôsobmi. Aktivácia sa zavŕši úspešne buď prvým prihlásením, alebo najneskôr k 1. januáru 2017. To je definitívny dátum, kedy už štát nebude môcť tolerovať to, že nie sú pripravené spoločnosti pristupovať do schránok," upozornil Pellegrini.
      Vďaka elektronickým schránkam budú môcť úrady komunikovať s firmami iba elektronicky. To znamená, že ak napríklad podnikateľ očakáva rozhodnutie súdu, materiály zo Sociálnej poisťovne alebo z úradu práce, tieto dokumenty mu budú zasielané do elektronickej schránky. Zároveň od tohto momentu začnú plynúť všetky prípadné zákonné lehoty.
      Elektronické schránky sa na Slovensku týkajú viac ako 269.000 právnických osôb a viac ako niekoľko stototisíc konateľov a štatutárov spoločností. Schránku aktivuje všetkým právnickým osobám správca modulu, teda Úrad vlády SR prostredníctvom prevádzkovateľa, ktorou je Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES). Aktivovaná bude podnikateľom automaticky. "V priemere osciluje počet schránok na úrovni 269.000. Oprávnených osôb, ktoré môžu do nich vstupovať, je ale ďaleko viac. Schránok, ktoré sú dobrovoľne aktivované, je asi 1500 až 2000," vyčíslil Pellegrini.
      Povinná aktivácia sa týka právnických osôb, ktoré majú sídlo na území Slovenska. Netýka sa však malých živnostníkov, fyzických osôb. Elektronický doručený list bude rovnocenný s listom v papierovej podobe.
      Pellegriniho úrad musí s Ministerstvom vnútra doriešiť ešte to, ako si aktivujú schránku firmy, ktoré majú zahraničného konateľa. "Pre konateľa, zahraničnú osobu, musíme byť schopní vystaviť náhradný identifikátor. To už je teraz na strane štátu, aby takéto technické riešenie pripravila," podotkol Pellegrini.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.