Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Podnikatelia očakávajú od zákona o podpore MSP zlepšenie podmienok

Kategória: Spravodajstvo

Ministerstvo hospodárstva SR pripravilo návrh zákona o podpore malého a stredného podnikania (MSP), ktorý má pomôcť podnikateľom z tejto oblasti. Nadväzuje na európsky Small Business Act.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Ministerstvo hospodárstva SR pripravilo návrh zákona o podpore malého a stredného podnikania (MSP), ktorý má pomôcť podnikateľom z tejto oblasti. Nadväzuje na európsky Small Business Act. 
      Ako povedal pre TASR Ján Solík, predseda Združenia mladých podnikateľov Slovenska (ZMPS), je dôležité, že sa štát začína zaoberať nielen podporou veľkých investorov, ale aj systematickou podporou malých a stredných podnikov bez ohľadu na to, či má táto podpora formu zákona, stratégie, alebo inú formu. Podstatná bude skôr implementácia zamýšľaných cieľov.
      Návrh zákona o podpore malého a stredného podnikania v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR by mal nadobudnúť účinnosť od 1. januára 2016. Zákon úplne nanovo definuje druhy a formy pomoci malým a stredným podnikateľom. Medzi priame druhy podpory zákon radí napríklad nenávratný finančný príspevok, granty, pôžičky, úvery, kapitálové nástroje, dotácie či podporný voucher. 
      K nepriamym formám podpory v nepeňažnej forme zasa patria napríklad informácie a poradenstvo v oblasti podnikania, vzdelávanie v oblasti podnikania, organizovanie a podpora účasti na stážach, súťažiach, výstavách alebo iných podujatiach zameraných na podporu podnikania, koučing alebo mentoring. 
      Najvýraznejšou zmenou v prípade legislatívy v oblasti MSP je podľa podnikateľov pripravované testovanie vplyvov právnych predpisov a materiálov nelegislatívnej povahy na MSP. Za testovanie bude zodpovedné novovznikajúce Centrum lepšej regulácie. 
      "Na Slovensku máme stále vyššie dane, vyššie odvody, neustále sa množia administratívne prekážky pri podnikaní a podnikateľské prostredie sa nezhoršuje len subjektívne, ale dokazujú to aj rôzne celosvetové indexy. Preto vítam založenie Centra lepšej regulácie, ktoré by mohlo túto situáciu aspoň z časti zvrátiť a zlepšiť," komentuje vznik centra Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS).

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.