Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Podnikatelia nesúhlasia so zobrazovaním pokladničných dokladov

Kategória: Spravodajstvo

Drvivá väčšina slovenskej populácie má podľa zástupcov zamestnávateľov a obchodníkov pomerne jasnú predstavu o podobe pokladničného dokladu a o jeho obsahu.

BRATISLAVA 20. júna (SITA) - Zástupcovia zamestnávateľov a obchodníkov nesúhlasia s návrhom ministerstva financií, aby podnikatelia od budúceho roka zobrazovali vo svojich prevádzkach pokladničný doklad z ich pokladnice a to tak, aby obsahoval všetky povinné údaje. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) je podľa zásadnej pripomienky, ktorú adresovala rezortu v rámci pripomienkového konania k novele zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, presvedčená, že drvivá väčšina slovenskej populácie má pomerne jasnú predstavu o podobe pokladničného dokladu a o jeho obsahu. "RÚZ je toho názoru, že prínos zo zavedenia novej informačnej povinnosti tohto typu je vo významnom nepomere k nákladom spôsobeným podnikateľskému sektoru," upozorňuje únia.

Zväz obchodu a cestovného ruchu SR taktiež upozorňuje, že jednotlivé predajne sú už teraz celé oblepené rôznymi zákonom stanovenými oznamami, čím je to pre spotrebiteľa neprehľadné, chaotické a z toho dôvodu aj klesá záujem spotrebiteľov o túto formu oznamov. Na možné zvýšenie administratívnej záťaže podnikateľov v prípade presadenia tejto zmeny upozornil v pripomienkovom konaní aj Klub 500. "Osvetu má robiť Ministerstvo financií SR a nie ju prenášať na daňovníkov. Navrhujeme príslušné ustanovenie vypustiť," uviedol Klub 500.

Ministerstvo financií však tvrdí, že má poznatky o tom, že zákazníci nevedia, ako má vyzerať relevantný pokladničný doklad. "Urobiť osvetu len vo všeobecnej rovine je nepostačujúce, a to s prihliadnutím na to, že v používaní sú rôzne typy pokladníc, ktoré vyhotovujú rôzne pokladničné doklady a okrem toho na týchto dokladoch môžu byť vytlačené aj iné ako povinné údaje, a preto je pre zákazníkov prijateľnejšie, ak budú poznať priame vyobrazenie pokladničného dokladu. Čo sa týka nákladov, máme za to, že tieto budú minimálne. K uvedenému sa pristúpilo aj z dôvodu spustenia lotérie pokladničných dokladov," reaguje rezort financií.

Novelu zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice predložilo ministerstvo financií do pripomienkového konania koncom mája, a to v rámci balíka desiatich zákonov, ktoré majú podnikateľom znížiť administratívnu záťaž a mali by pomôcť v boji proti daňovým podvodom. "Podnikateľ je povinný na každom predajnom mieste sprístupniť vyobrazenie pokladničného dokladu, ktorý vyhotovuje každou elektronickou registračnou pokladnicou tak, aby toto bolo pre kupujúceho jednoznačné, prehľadné, zrozumiteľné, ľahko prístupné a dobre čitateľné," uvádza ministerstvo v novele.

Cieľom tohto opatrenia je podľa rezortu to, aby zákazníci vedeli, či od podnikateľa dostali správny pokladničný doklad. Rovnako by na základe novely mal byť podnikateľ povinný na osobitnom formulári pri vyobrazení pokladničného dokladu zverejniť povinné údaje, ktoré musí obsahovať pokladničný doklad a fotokópiu ochranného znaku.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.