Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Podnikatelia nepožiadali o kódy k eKase na 37.000 pokladníc, riskujú pokutu

Kategória: Spravodajstvo

Približne 37.000 v súčasnosti používaných elektronických registračných pokladníc nemá zatiaľ pridelený nový kód k eKase.

Bratislava 26. júna (TASR) -  Podnikatelia, ktorí o registračný kód online pripojených pokladníc k systému Finančnej správy (FS) SR nepožiadajú v čo najkratšom čase, riskujú pokutu, upozornila v stredu FS SR.  
      Hoci parlament povinnosť používania nového systému eKasa odložil do nového roka, podmienkou je požiadať o pridelenie registračného kódu do doby účinnosti novely zákona. Tá by mohla nastať po podpise prezidentkou Zuzanou Čaputovou a zverejnením v Zbierke zákonov už v najbližších dňoch.  
      Podľa hovorkyne Finančného riaditeľstva SR Ivany Skokanovej pridelila FS už 203.000 kódov, čo je 85 % z celkového počtu 240.000 v súčasnosti používaných elektronických registračných pokladníc (ERP). "Finančná správa upozorňuje, že v zmysle zákona bude musieť pokutovať tých podnikateľov, ktorí od 1. júla nebudú používať eKasu a do dňa účinnosti schválenej novely zákona nepožiadali finančnú správu o pridelenie kódu eKasa," uviedla Skokanová. 
      Podnikatelia, ktorí v súčasnosti už evidujú tržby v eKase, ju musia používať aj naďalej. Táto povinnosť sa týka aj všetkých nových prevádzok, ktoré vznikli po 1. apríli a vzniknú po 1. júli. Podnikatelia, ktorí doteraz evidovali tržby v ERP a nedisponujú eKasou, budú po 1. júli používať doterajšiu pokladnicu aj so zrušeným daňovým kódom pokladnice. Certifikované riešenie eKasy si majú čas zaobstarať do konca roka 2019.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.