Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Podnikatelia na Slovensku pociťujú zhoršovanie podmienok na podnikanie

Kategória: Spravodajstvo

Podnikatelia sú stále nespokojní s vývojom podnikateľského prostredia na Slovensku, aj za posledný štvrťrok 2016 ho hodnotili negatívne.

Bratislava 28. februára (TASR) – Podnikatelia sú stále nespokojní s vývojom podnikateľského prostredia na Slovensku, aj za posledný štvrťrok 2016 ho hodnotili negatívne. Hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP), ktorý zostavuje Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), klesla medzikvartálne o 2,1 % na 51,6 bodu.
      Ako uviedol výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, negatívne hodnotenie je oproti predchádzajúcemu štvrťroku predsa len o niečo miernejšie. „Dôvodom sú najmä niektoré legislatívne zmeny, ktoré podnikatelia hodnotili pozitívne, napríklad zníženie sadzby firemnej dane alebo úprava legislatívy, ktorá upravuje konkurzy, reštrukturalizácie, exekúcie,“ priblížil.
      Negatívne vnímanie však podľa neho v prieskume prevažovalo. Prispelo k tomu najmä zavedenie dane z dividend, odvodu z neživotného poistenia či zmeny pri sociálnych a zdravotných odvodoch. „Celkovo to podnikatelia pociťujú ako zhoršenie stavu,“ zdôraznil Kremský.
      Najväčší pokles spomedzi všetkých položiek IPP zaznamenalo uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom. „Podnikatelia veľmi negatívne pociťujú kauzy, kde vidieť, že určití „naši“ ľudia majú lepšie podmienky na podnikanie. Majú viac možností, lepší prístup k zákazkám od štátu, k eurofondom, dotáciám, investičným stimulom. Ľudia, ktorí si to vedia vybaviť,“ vysvetlil Kremský. Poukázal pritom napríklad na kauzu Bašternák.
      V poslednom čase sa zároveň významnejšie zhoršila dôvera podnikateľov vo funkčnosť politického systému v štáte. „Je to znak toho, že podnikatelia vážne pochybujú o fungovaní štátu ako garanta spravodlivosti, bezpečnosti, infraštruktúry, školstva, zdravotníctva, čo je veľmi vážny impulz,“ konštatoval výkonný riaditeľ PAS.
      Slovensko podľa neho výrazne zaostáva napríklad v boji proti korupcii, dôvere v spoľahlivosť štátu neprospieva ani spolitizovanie polície a súdov. Pri registri konečných užívateľov výhod podnikatelia pociťujú skôr dodatočnú finančnú a byrokratickú záťaž ako jeho možný prínos, ktorý spochybňujú.
      Negatívne podnikatelia hodnotili tiež vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva, ako aj zrozumiteľnosť a stálosť právnych predpisov. Za posledný rok sa podstatne zhoršila kvalita a dostupnosť pracovnej sily. „Znamená to, že na trhu je veľmi ťažko dostupná voľná pracovná sila a podnikatelia to pociťujú ako ohrozenie svojho podnikania,“ poznamenal Kremský.
      Prvýkrát po ôsmich rokoch si pozitívne hodnotenie pripísala konkurzná a exekučná legislatíva. Ide o jedinú položku z oblasti právneho a regulačného rámca, ktorá je v pluse. Podnikatelia dlhodobo kladne vnímajú aj stálosť a predvídateľnosť hodnoty kurzu eura či prístup k finančným zdrojom.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.