Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Podnikatelia by si mali dôkladne overovať svojich dodávateľov

Kategória: Spravodajstvo

Stať sa nedobrovoľne súčasťou takzvaného karuselového podvodu nie je pre podnikateľov také zložité.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Stať sa nedobrovoľne súčasťou takzvaného karuselového podvodu nie je pre podnikateľov také zložité. V posledných mesiacoch sa viacero renomovaných spoločností na Slovensku bez svojho vedomia zaplietlo do podvodov na dani z pridanej hodnoty (DPH). Finančná správa (FS) preto radí, ako sa neocitnúť v podvodnej schéme.
      Firmy by sa mali vyhnúť lákavým, ale podozrivým ponukám. „Ak dostanete vo svojom podnikaní dodávateľskú ponuku, ktorá je o 20 % lacnejšia ako zvyšok trhu, tak je to relatívne jasným indikátorom toho, kde tá 20-% zľava vzniká,“ upozornil prezident FS František Imrecze.
      Podnikatelia by mali podľa neho nakupovať od preverených dodávateľov a v prípade obchodov s novými dodávateľmi označil za dôležité dôkladne si preveriť ich legálnosť. Možností preverenia dodávateľa je veľa. „Určite je možné skontrolovať si firmu v zozname dlžníkov Sociálnej poisťovne, je možné skontrolovať, či podáva účtovné závierky vo verejnom registri účtovných závierok,“ opísal Imrecze.
      Vlastné registre má aj finančná správa. Ide o zoznam daňových dlžníkov, zoznam platiteľov DPH, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie na DPH, či zoznam firiem registrovaných pre DPH. Veľa napovie tiež informácia, ako dlho je firma na trhu.
      „Chcem povzbudiť podnikateľov k tomu, aby si nových dodávateľov overovali a aby sa vyhli tomu, aby sa dostali do karuselu. Pretože hlavne v rokoch 2015 a 2016 sa nám objavuje veľa veľkých a renomovaných spoločností v karuseloch a následne šetrením, či už daňovým alebo policajným, je evidentné, že o tom nevedeli a využili nejakú lákavú ponuku,“ priblížil Imrecze.
      V karuseli ide o obchody cez niekoľko úrovní nastrčených firiem – subjekt nekupuje priamo od výrobcov, ale cez niekoľko subdodávateľov. Z dôvodu „zneprehľadnenia a nevystopovania“ sa v schéme vyskytujú zahraničné subjekty a subjekty so zahraničnými štatutármi.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.