Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Podnikatelia budú môcť platiť DPH až po úhrade faktúry odberateľom

Kategória: Spravodajstvo

Podnikatelia, ktorí splnia zákonom stanovené podmienky, budú môcť platiť daň z pridanej hodnoty (DPH) až po tom, ako prijmú platbu za dodané tovary alebo služby od svojho odberateľa.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Podnikatelia, ktorí splnia zákonom stanovené podmienky, budú môcť platiť daň z pridanej hodnoty (DPH) až po tom, ako prijmú platbu za dodané tovary alebo služby od svojho odberateľa. Zavádzajú sa tiež zmeny v systéme platenia DPH v stavebníctve. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.
      Cieľom novely je zlepšiť podmienky pre podnikanie malých firiem, ktorým ich odberatelia neuhradia faktúry za dodané tovary alebo služby. Ak sa podnikatelia rozhodnú využiť nový mechanizmus platenia DPH, túto daň budú platiť až na základe zrealizovaných platieb, nie na základe faktúr, ako je to v súčasnosti. Zároveň sa pre odberateľov odloží vznik práva na odpočítanie dane z kúpených tovarov a služieb až do momentu zaplatenia.
      Pre tento režim platenia dane sa môže rozhodnúť každý platiteľ, ktorý má v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň alebo bydlisko. Opatrenie bude na báze dobrovoľnosti a využiť ho budú môcť firmy s ročným obratom do 100.000 eur. Obratovú podmienku pre firmy by malo podľa rezortu financií spĺňať 136.000 platiteľov dane, čo je takmer 68 % zo všetkých.
      Platiteľ DPH, ktorý spĺňa podmienky definované v zákone, si bude môcť uplatňovať osobitný režim od prvého dňa ktoréhokoľvek zdaňovacieho obdobia. "Túto skutočnosť je však povinný oznámiť daňovému úradu do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom začal osobitný režim uplatňovať," upozornil rezort financií. Firma nesmie byť v konkurze ani v likvidácii.
      Po novom sa na žiadosti o registráciu pre daň podané po 1. januári 2016 budú vzťahovať nové pravidlá upravujúce uplatňovanie inštitútu zábezpeky na daň. "Navrhovanou úpravou sa vypúšťa ustanovenie, podľa ktorého je dôvodom na uloženie povinnosti zložiť zábezpeku na daň skutočnosť, že zdaniteľná osoba v čase podania žiadosti o registráciu za platiteľa DPH neuskutočňuje žiadne dodania tovarov a služieb, teda len vykonáva prípravnú činnosť na podnikanie," uviedlo ministerstvo.
      Toto opatrenie má prispieť k zlepšeniu podnikateľského prostredia a vytvoreniu priaznivého legislatívneho prostredia pre nové začínajúce inovatívne firmy, takzvané startupy. "Zadržanie finančných prostriedkov vo forme zábezpeky na daň na obdobie jedného roka môže pre startupy znamenať spomalenie podnikateľskej činnosti," skonštatoval rezort financií.
      Na sektor stavebníctva sa bude uplatňovať systém platenia dane, v ktorom ju uhrádza až posledný subjekt v reťazci, tzv. "reverse charge". Toto opatrenie by malo byť podľa MF SR v prospech malých a stredných firiem. "V tomto odvetví často dochádza k druhotnej platobnej neschopnosti, najmä z dôvodu, že odvádzajú daň bez ohľadu na to, či dostali od veľkých odberateľov zaplatené za svoje služby," uviedol rezort financií s tým, že hlavne menšie a stredné stavebné firmy, ktoré realizujú prevažne subdodávky pre väčšie podniky, tak budú odbremenené od potenciálnych ťažkostí spojených s platbami DPH.
      Zmeny sa dotknú aj kontrolného výkazu. Po novom v ňom budú musieť podnikatelia detailnejšie uvádzať údaje o dodávateľoch tovarov a služieb. Platitelia dane ich budú uvádzať za to zdaňovacie obdobie, v ktorom si uplatňujú odpočítanie dane zo zjednodušených faktúr vo výške 3000 eur a viac.
      Právna norma nadobudne účinnosť 1. januára 2016, okrem zmien týkajúcich sa kontrolného výkazu, ktoré vojdú do platnosti 1. apríla budúceho roka.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.