Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Počet živnostníkov v Únii aj na Slovensku klesá

Kategória: Spravodajstvo

Počet samostatne zárobkovo činných osôb na Slovensku, ako aj v celej Európskej únii (EÚ) medziročne poklesol.

Bratislava 3. mája (TASR) -  Celkovo bolo za rok 2018 v Únii 32,6 milióna evidovaných živnostníkov. Predstavujú 14 % z celkovej európskej zamestnanosti. 
      Podľa Lenky Buchlákovej, analytičky Slovenskej sporiteľne, pokles počtu živnostníkov v Únii je v desaťtisícoch ročne. Na Slovensku podľa Eurostatu bolo vlani vyše 377.000 živnostníkov. Je to však o 5800 menej ako rok predtým. Súvisí to aj s tým, že majú stále vysoké daňové a odvodové zaťaženie. Mnohí živnostníci prešli na s. r. o. alebo prestúpili do zamestnaneckého pomeru. Podľa Eurostatu najviac živnostníkov má Grécko a Taliansko, prevažne v oblasti turizmu. V Grécku je tretina ľudí evidovaná práve ako samostatne zárobkovo činné osoby a v Taliansku je ich vyše 20 %. Nasleduje Poľsko (18 %) a Rumunsko (17 %). 
      Na Slovensku tvoria živnostníci 15 % z celkového počtu zamestnaných osôb. Rovnako je to aj v Portugalsku a Veľkej Británii. Česko je mierne pred Slovenskom, živnostníci tvoria 16 % z celkovej zamestnanosti. Najmenej živnostníkov je v Dánsku a Luxembursku (v oboch 8 %), ako aj v Nemecku či Švédsku (v oboch 9 %). 
      Živnostníci v Únii pracujú prevažne v oblasti služieb a predaja či ako remeselníci. Mnohí podnikajú v oblasti poľnohospodárstva, lesníctva a rybného hospodárstva. 
      „Ak sa pozrieme na rozdelenie podľa pohlaví, muži sú vo vedení. Ženy síce predstavujú 52 % celkovej európskej populácie, ale iba 34,4 % zo samostatne zárobkovo činných osôb v EÚ a len 30 % z európskych začínajúcich podnikateľov,“ dodala analytička.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.