Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Po zaplatení dlžnej čiastky poistného je nutné uhradiť aj penále

Kategória: Spravodajstvo

Živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktoré zaplatili dlžné poistné, sa podlžnosti voči Sociálnej poisťovni nekončia.

Bratislava 7. marca (TASR) - Živnostníkom a ostatným samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO), ktoré zaplatili dlžné poistné, sa podlžnosti voči Sociálnej poisťovni nekončia. Okrem doplatenia poistného musia následne uhradiť aj penále. To im poisťovňa písomne predpíše v rozhodnutí až po zaplatení dlhu, keď je definitívne jasné, koľko dní meškala úhrada poistného. 
      Výška penále predstavuje 0,05 % z dlžnej sumy za každý deň omeškania odo dňa splatnosti poistného v riadnej výške a v termíne do dňa, keď bola dlžná suma uhradená na účet Sociálnej poisťovne, zaplatená v hotovosti v príslušnej pobočke alebo do dňa začatia kontroly. Oddiaľovaním zaplatenia dlhu výška penále narastá. Poisťovňa penále nepredpíše, ak za kontrolované obdobie nie je vyššie ako 3,32 eura.
      "Zároveň pripomíname, že ak ešte nie je pohľadávka postúpená na vymáhanie, SZČO môže požiadať príslušnú pobočku Sociálnej poisťovne o splátkový kalendár najviac na 18 mesiacov. Musí však pritom splniť podmienku, že platí aktuálne poistné," upozorňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.