Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Platby v hotovosti sú limitované aj pri používaní virtuálnej pokladnice

Kategória: Spravodajstvo

Podnikatelia, ktorí od apríla začali používať virtuálnu registračnú pokladnicu, mali by pamätať na dodržiavanie zákona o obmedzení platieb v hotovosti.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Podnikatelia, ktorí od apríla začali používať virtuálnu registračnú pokladnicu, mali by pamätať na dodržiavanie zákona o obmedzení platieb v hotovosti. Ten zakazuje vykonávať platby v hotovosti prevyšujúce sumu 15.000 eur, ak ide o platby medzi fyzickými osobami – nepodnikateľmi. Platba v hotovosti nesmie presiahnuť 5000 eur, ak platbu odovzdá alebo preberie fyzická osoba, ktorá vykonáva podnikateľskú alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť, alebo právnická osoba.
      "Zákon zakazuje akékoľvek platby v hotovosti nad určené hranice bez ohľadu na ich právny dôvod, okrem určitých zákonných výnimiek," upozornila hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková. Varovala aj pred chybami pri vypĺňaní políčok, keď niektorí na miesta určené pre vypísanie sumy, doplnili čísla faktúry. Takto sa stalo, že pokladničný doklad bol vystavený na dve miliardy, sto či štyri milióny eur.
      "Dotyční užívatelia si však svoju chybu po pár dňoch uvedomili a spomínané pokladničné doklady stornovali. Chybne zadanú sumu môže podnikateľ stornovať cez pokladničný doklad, a to tak, že vytvorí mínusový pokladničný doklad," upozornila hovorkyňa FS. V takých situáciách radí, aby klienti využili aj služby call centrum FS na čísle 048/431 7222.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.