Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Paríž zvažuje zníženie daňového zaťaženia firiem

Kategória: Spravodajstvo

Jednou z možností je zdaňovanie podnikateľov podľa prevádzkového zisku a nie objemu predaja.

PARÍŽ 6. septembra (SITA, Reuters) - Francúzska vláda v rámci širšej reformy zvažuje zníženie daní pre firmy. Vo štvrtok o tom informoval francúzsky ekonomický denník Les Echos. Konečné rozhodnutie síce ešte nepadlo, Paríž však vyhodnocuje možnosť zmeny daňových pravidiel, ktoré určujú výšku daní pre firmy, napísal denník s odvolaním sa na zdroje spomedzi zamestnávateľov.

Vláda podľa nich zvažuje zdaňovanie firiem na základe ich hrubého prevádzkového zisku miesto v súčasnosti používaného objemu predaja. Mohla by navrhnúť aj zníženie daňovej sadzby zo súčasných 33 na 30 %. Paríž kvôli daniam, ktoré patria k najvyšším v Európe, čelí kritike zo strany zamestnávateľov a vláda minulý týždeň priznala, že zvýšenie daňového zaťaženia firiem by pravdepodobne ohrozilo pracovné miesta.

Socialistický kabinet prezidenta Francoisa Hollanda v súčasnosti diskutuje o návrhu rozpočtu na rok 2014, ktorý by mala predstaviť koncom mesiaca. Pôvodne v ňom chcela počítať s dodatočným príjmom z daní vo výške 6 mld. eur, v snahe dodržať sľub partnerom v rámci EÚ, že krajina v roku 2014 zníži svoj rozpočtový deficit pod hranicu 3 %. Medzi firmami a voličmi však po náraste daňového zaťaženia o celkovo 30 mld. eur rastie nespokojnosť. Francúzi platia dane vo výške 44,2 % hrubého domáceho produktu, čo je po Dánsku a Švédsku tretie najvyššie zaťaženie spomedzi členov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.