Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Paríž údajne plánuje zvýšenie odvodu za neekologické autá

Kategória: Spravodajstvo

Podľa denníka Les Echos chce vláda okrem zvýšenia dane za autá s vysokými emisiami zmierniť dotácie pre ekologické vozidlá.

PARÍŽ 17. septembra (SITA, Reuters) - Francúzsko plánuje zvýšiť daň, ktorá sa vyberá za automobily produkujúce vysokú mieru emisií. V utorok o tom informoval ekonomický denník Les Echos. Maximálny odvod za neekologické autá by sa podľa informácií denníka mal zvýšiť zo súčasných 6 000 na 8 000 eur. Francúzska štátna pokladňa by vďaka tomu mohla v budúcom roku získať dodatočný daňový príjem vo výške 100 mil. eur.

Navrhované opatrenie by zároveň malo obmedziť cenové dotácie pre vozidlá s nízkymi emisiami, píše Les Echos. Systém dvoch daňových sadzieb vo Francúzsku v roku 2008 zaviedla vláda prezidenta Nicholasa Sarkozyho v snahe podporiť predaj ekologických automobilov.

Kabinet prezidenta Francoisa Hollanda v snahe stlačiť rozpočtový deficit pod hranicu 3 % v návrhu rozpočtu na rok 2014, ktorý by mala predstaviť koncom mesiaca, pôvodne počítal s dodatočným príjmom z daní vo výške 6 mld. eur. Od časti plánovaných opatrení však Paríž nakoniec upustí, keďže medzi Francúzmi po tohtoročnom náraste daňového zaťaženia o celkovo 30 mld. eur rastie nespokojnosť. Francúzi platia dane vo výške 44,2 % hrubého domáceho produktu, čo je po Dánsku a Švédsku tretie najvyššie zaťaženie spomedzi členov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.