Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Paríž chce veľké spoločnosti donútiť odhaliť zahraničné príjmy

Kategória: Spravodajstvo

Na nadnárodné spoločnosti by sa mala rozšíriť platnosť zákona, pôvodne určeného bankám.

PARÍŽ 3. júna (SITA, Reuters) - Francúzsko chce donútiť veľké spoločnosti, aby priznávali detaily svojich aktivít v zahraničí. Cieľom je zabrániť firmám, aby sa vyhýbali plateniu daní. V nedeľu o tom informoval predstaviteľ francúzskeho ministerstva financií.

Paríž podľa ministerstva na nadnárodné spoločnosti rozšíri návrh pravidiel, ktoré pôvodne mali platiť len pre banky. "Naším cieľom je aj veľké spoločnosti zahrnúť do povinnosti zverejniť zahraničné aktivity podľa jednotlivých krajín. Len ako príklad, takýto postup by nám mal pomôcť zabezpečiť, aby žiadna spoločnosť nemohla vyhlásiť, že vo Francúzsku, kde má stovky zamestnancov, nemá žiadny obrat, ale na Kajmanských ostrovoch s jediným zamestnancom má obrovský príjem," povedal ministerský úradník. Dodal, že opatrenie vstúpi do platnosti v termíne, ktorý sa dohodne na európskej úrovni.

Rozhodnutie je výsledkom májovej dohody lídrov EÚ, ktorí chcú odstrániť diery v daňových predpisoch, aby zabránili firmám ako Google, Apple alebo Amazon agresívne sa vyhýbať plateniu daní. Francúzska vláda ešte dodatočne určí, od akej hranice ročného obratu bude zákon platiť, predpokladá sa však, že by sa mal vzťahovať na všetky firmy v indexe CAC 40, ako aj na viaceré neobchodované spoločnosti, informoval denník Le Monde.

Firmy proti takémuto postupu argumentujú zbytočnou administratívou, opatrenie má ale aj podporu eurokomisára pre vnútorný trh Michela Barniera, ktorý chce donútiť nadnárodné spoločnosti v Európe odhaliť, aké dane vlastne v jednotlivých krajinách, kde pôsobia, platia.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.