Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Opozičná novela Zákonníka práce neprešla parlamentom

Kategória: Spravodajstvo

Podporu poslancov nezískal ani návrh novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa.

BRATISLAVA 4. júna (SITA) - Zamestnávatelia nebudú môcť uzatvárať pracovné pomery na určitý čas na najviac tri roky s možnosťou trojnásobného opakovania. Podporu zákonodárného zboru v utorok totiž nezískal návrh novely Zákonníka práce od poslancov SDKÚ-DS Pavla Freša a Ivana Štefanca. Predstavitelia opozície navrhovali aj zrovnoprávnenie zamestnaneckých rád a odborov. Novela pracovného kódexu tiež obsahovala flexibilnejšie možnosti dohadovania práce nadčas.

Plénum nepodporilo ani návrh novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa od predkladateľov Ľudovíta Kaníka a Viliama Novotného (obaja SDKÚ-DS). Navrhovanou právnou úpravou chceli zaviesť kritérium pre posudzovanie nároku na priznanie príplatku k príspevku pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa. Nárok na priznanie by rodičia mali v prípade, že aspoň jeden z nich bol počas posledných štyroch rokov nemocensky poistený resp. pracoval v súhrne aspoň 270 dní. Ďalšou možnosťou by bolo pracovať 190 dní a zvyšných 80 dní vykonávať aktivačnú činnosť, či študovať na vysokej alebo strednej škole. Pri posudzovaní kritérií pre vznik nároku by sa prihliadalo aj na invaliditu rodičov v závislosti od výšky miery poklesu vykonávať pracovnú činnosť.

Druhý návrh novely Zákonníka práce poslanec Ľudovít Kaník pred hlasovaním stiahol. Týmto legislatívnym návrhom sa mali zaviesť dve zmeny. Poslanci SDKÚ-DS navrhovali, aby mohol dať zamestnávateľ výpoveď svojmu zamestnancovi aj z dôvodu dosiahnutia dôchodkového veku. Druhou navrhovanou zmenou bolo posunutie obdobia trvania pracovného pomeru potrebné na vznik nároku na príslušnú výšku odstupného podľa odpracovaných rokov.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.