Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Odvodové úľavy dali prácu 1 454 dlhodobo nezamestnaným

Kategória: Spravodajstvo

Ako uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, zamietnutých alebo stornovaných bolo 570 žiadostí a v etape spracovania sa nachádza 88 žiadostí.

BRATISLAVA 24. januára (SITA) - Odvodové úľavy pri zamestnaní dlhodobo nezamestnaného od začiatku novembra minulého roka využilo 987 zamestnávateľov, ktorí dali prácu 1 454 osobám. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Poisťovňa pritom doteraz zaevidovala spolu 2 112 žiadostí o registráciu zamestnanca s odvodovou úľavou. "Zamietnutých alebo stornovaných bolo 570 žiadostí a v etape spracovania sa nachádza 88 žiadostí,“ doplnil hovorca poisťovne.

Od začiatku novembra vlaňajška sa výrazne znížili zamestnávateľom odvody pri zamestnaní osoby, ktorá je evidovaná na úrade práce viac ako jeden rok. Kým štandardné odvody pri prijatí zamestnanca tvoria 35,2 % z jeho hrubej mzdy, po prijatí dlhodobo nezamestnaného platí zamestnávateľ počas jedného roka len sociálne odvody v sume 1,05 % jeho mzdy. 

Odvodová úľava sa nevzťahuje na pôvodne dlhodobo nezamestnaných, ktorí pracujú na dohody. Ministerstvo práce a sociálnych vecí to zdôvodňuje tým, že jeho cieľom je podporovať zamestnávanie v klasickom pracovnom pomere. Úľava sa dá využiť len na pracovný vzťah dlhodobo nezamestnaného u toho zamestnávateľa, ktorý si uplatnil túto odvodovú úľavu ako prvý. Dlhodobo nezamestnaná nízkopríjmová osoba pritom môže mať aj iný pracovnoprávny vzťah, avšak na ten sa už odvodová úľava uplatňovať nemôže. Voči zamestnávateľovi, ktorý chce využiť pri zamestnaní dlhodobo nezamestnaného odvodovú úľavu, nesmie Sociálna poisťovňa ani príslušná zdravotná poisťovňa evidovať pohľadávky na poistnom. 

Zamestnávateľ si môže uplatniť odvodovú úľavu len vtedy, ak pre zamestnanie dlhodobo nezamestnaného neprepustil svojho doterajšieho zamestnanca. Príslušnej zdravotnej poisťovni a Sociálnej poisťovni to zamestnávateľ preukazuje písomným alebo elektronickým vyhlásením.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.