Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Odborári predstavili kritériá pre financovanie APTP

Kategória: Spravodajstvo

V rámci programu Unitas bude podľa šéfa odborárov Jozefa Kollára potrebné otvoriť otázku zníženia odvodového zaťaženia vybraných skupín uchádzačov o zamestnanie.

BRATISLAVA 30. apríla (SITA) - Konfederácia odborových zväzov SR predstavila vlastný návrh, podľa akých kritérií by sa mali rozdeľovať finančné prostriedky na aktívnu politiku trhu práce (APTP) pre jednotlivé úrady práce. Ide o počty evidovaných uchádzačov o zamestnanie, dlhodobo nezamestnaných, evidovaných nezamestnaných absolventov, či o celkový počet uchádzačov o zamestnanie umiestnených na trhu práce v jednotlivých regiónoch. "Chceli by sme zabezpečiť, aby boli prostriedky vynaložené transparentne, účinne a účelne," povedal na tlačovej besede prezident KOZ Jozef Kollár. Na aktívnu politiku trhu práce by malo v tomto roku smerovať 263 mil. eur.

"V rámci programu Unitas bude potrebné otvoriť otázku zníženia odvodového zaťaženia vybraných skupín uchádzačov o zamestnanie," povedal šéf KOZ. Ako ďalšie riešenie na zníženie miery nezamestnanosti na Slovensku uviedol zníženie odvodového zaťaženia podnikateľov pri zamestnaní uchádzačov o prácu. Znižovanie nezamestnanosti na Slovensku pritom podľa Kollára nebude ani rýchle, ani

Evidovaných nezamestnaných čakajú od začiatku mája viaceré významné zmeny. Nezamestnaní už nebudú mať automatický nárok na sedem príspevkov. Ide o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť, príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, príspevok na vykonávanie absolventskej praxe, či o protipovodňový príspevok. O poskytnutí týchto príspevkov nezamestnanému budú rozhodovať výbory pre otázky zamestnanosti a následne ich poskytnutie bude schvaľovať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá bude účinná od 1. mája tohto roka.

Okrem toho sa jedenásť súčasných nástrojov aktívnej politiky trhu práce ruší, a to z dôvodu nízkej miery ich využívania a nedostatku finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu určených na aktívnu politiku trhu práce. Úrady práce už nebudú ďalej poskytovať napríklad príspevok na zapracovanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, či príspevok na podporu udržania v zamestnaní zamestnancov s nízkymi mzdami. Vláda chcela pôvodne zrušiť aj príspevok na aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby, avšak po schválení pozmeňujúceho návrhu poslankyne Viery Tomanovej (Smer-SD) sa tento príspevok nakoniec zachová.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.