Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Od nového roka budú podnikatelia vypĺňať formuláre elektronicky

Kategória: Spravodajstvo

Od januára budúceho roka budú spravodajské jednotky, teda právnické osoby a podnikatelia poskytovať údaje Štatistickému úradu (ŠÚ) SR prostredníctvom formulárov v elektronickej podobe.

Bratislava 24. septembra (TASR) – Od januára budúceho roka budú spravodajské jednotky, teda právnické osoby a podnikatelia poskytovať údaje Štatistickému úradu (ŠÚ) SR prostredníctvom formulárov v elektronickej podobe. Do platnosti totiž vstúpi novela zákona o štátnej štatistike, ktorá obsahuje nové pravidlá predkladania štatistických výkazov.
      Ako dnes informoval hovorca úradu Marián Jánošík, elektronické formuláre prispejú aj k znižovaniu administratívnej záťaže podnikateľov. Pri vypĺňaní elektronického formulára nebudú musieť zadávať údaje, ktoré systém získa a automaticky doplní z administratívnych zdrojov.
      Zároveň sa podľa neho zníži chybovosť pri vypĺňaní formulárov, keďže nový systém automaticky odhalí logické nezrovnalosti a upozorní na nutnosť ich opravy. Okrem úspory času, nákladov a minimalizovania chybovosti pri zbere údajov má elektronizácia priniesť aj vyššiu kvalitu poskytovaných údajov.
      "Štatistici sú v posledných rokoch konfrontovaní s dvoma zásadnými fenoménmi: rastúcim dopytom po včasných, kvalitných a čo najpodrobnejších štatistických údajoch na jednej strane a klesajúcou ochotou spravodajských jednotiek poskytovať vstupné dáta na strane druhej," konštatovala predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.
      Štatistický úrad upozornil, že vzhľadom na nedisciplinovanosť niektorých spravodajských jednotiek je nútený pristúpiť k dôslednejšiemu uplatňovaniu sankcií za nesplnenie si spravodajskej povinnosti.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.