Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Od 2. januára 2015 môžu sporitelia žiadať o dôchodok z druhého piliera

Kategória: Spravodajstvo

Centrálny informačný ponukový systém (CIPS), ktorý spravuje Sociálna poisťovňa (SP), bude od 2. januára 2015 pripravený na prijímanie žiadostí sporiteľov o priznanie dôchodku z druhého dôchodkového piliera.

Bratislava 29. decembra (TASR) – Centrálny informačný ponukový systém (CIPS), ktorý spravuje Sociálna poisťovňa (SP), bude od 2. januára 2015 pripravený na prijímanie žiadostí sporiteľov o priznanie dôchodku z druhého dôchodkového piliera.
      Ako dnes informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, žiadosť o dôchodok si od tohto termínu môže sporiteľ podať buď v pobočke Sociálnej poisťovne, alebo v dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS), v ktorej si do druhého piliera sporí.
      "Ak však sporiteľovi ešte nevznikol nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku z prvého piliera, žiadosť o predčasný starobný dôchodok z druhého piliera môže v tomto prípade podať len v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu, respektíve v Ústredí Sociálnej poisťovne, ak nemá na území SR trvalý pobyt," upozornil Višváder.
      Očakáva sa, že o dôchodok v budúcom roku požiada prvých približne 3000 sporiteľov. Centrálny informačný ponukový systém, ktorý Sociálna poisťovňa v posledných týždňoch testovala v spolupráci s DSS a životnými poisťovňami, má pomáhať sporiteľom vybrať si pre nich najvýhodnejšiu ponuku dôchodku.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.