Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Očakávania zamestnávateľov sú mierne optimistické

Kategória: Spravodajstvo

Podľa pravidelného prieskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Manpower na vzorke 752 zamestnávateľov na Slovensku, nárast počtu zamestnancov vo štvrtom kvartáli tohto roka očakáva 8 % opýtaných zamestnávateľov a 7 % ich pokles.

BRATISLAVA 9. septembra (SITA) - Očakávania zamestnávateľov na Slovensku na štvrtý štvrťrok tohto roka sú mierne optimistické. Na pondelkovej tlačovej besede to uviedla generálna riaditeľka Manpower ČR a SR Jaroslava Rezlerová. Podľa pravidelného prieskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť na vzorke 752 zamestnávateľov na Slovensku, nárast počtu zamestnancov vo štvrtom kvartáli tohto roka očakáva 8 % opýtaných zamestnávateľov a 7 % ich pokles.

V porovnaní s tretím, ako aj druhým štvrťrokom tohto roka sa tak čistý index trhu práce na Slovensku nezmenil. Na apríl až jún, ako aj na júl až september tohto roka bolo takisto o 1 percentuálny bod viac zamestnávateľov, ktorí plánovali prijímať zamestnancov oproti tým, ktorí hlásili prepúšťanie ľudí. "Vypovedá to o relatívne veľkej stabilite pracovného trhu. Nálada zamestnávateľov je stále rovnaká," povedala Rezlerová. Žiadne zmeny v počte pracovných síl v októbri až decembri tohto roka nečaká 80 % zamestnávateľov a 5 % oslovených zamestnávateľov sa k tejto otázke nevedelo vyjadriť.

Zamestnávatelia v troch z desiatich odvetví očakávajú v štvrtom štvrťroku 2013 zlepšenie náborového prostredia. Najoptimistickejšie výhľady hlási veľkoobchod a maloobchod, kde percento firiem s plánovaným rastom počtu zamestnancov o 11 percentuálnych bodov prevýšil percento spoločností, ktoré plánujú prepúšťať. Pozitívne vyhliadky sú aj v spracovateľskom priemysle. V tomto sektore je rozdiel medzi percentom firiem s plánovaným náborom zamestnancov a percentom firiem, ktoré sa chystajú znižovať stav zamestnancov, 6 percentuálnych bodov v prospech firiem s očakávaným prijímaním zamestnancov.

Pesimistické sú náborové plány zamestnávateľov v odvetví výroby a rozvodu elektriny, plynu a vody. Percento zamestnávateľov, ktorí očakávajú prepúšťanie zamestnancov, v tomto odvetví o 8 percentuálnych bodov presiahol počet firiem, ktoré sa chystajú rady zamestnancov rozširovať. Negatívny výhľad je aj v poľnohospodárstve, poľovníctve, lesníctve a rybolove, kde percento subjektov s plánovaným znižovaním stavu zamestnancov je o 7 percentuálnych bodov vyššie ako percento subjektov, ktoré plánujú zamestnancov prijímať.

Zamestnávatelia v Bratislave a na východnom Slovensku sú pri výhľade na štvrtý štvrťrok tohto roka najoptimistickejší. V týchto regiónoch je o 4 percentuálne body viac zamestnávateľov, ktorí chcú prijímať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí plánujú ich prepúšťanie. Pesimistickí sú zamestnávatelia na západnom Slovensku, kde je percento zamestnávateľov, ktorí chcú v októbri až decembri tohto roka prepúšťať, o 4 percentuálne body vyššie ako percento zamestnávateľov s plánovaným prijímaním zamestnancov. Na strednom Slovensku očakávajú oslovení zamestnávatelia stagnáciu pracovného trhu.

Prieskum "Manpower Index trhu práce" sa vykonáva každý štvrťrok za účelom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet zamestnancov počas nasledujúceho štvrťroku. V rámci projektu na štvrtý kvartál 2013 bola oslovená reprezentatívna vzorka 752 zamestnávateľov na Slovensku s rovnakou otázkou: "Ako očakávate, že sa zmení celkový počet zamestnancov vo vašej spoločnosti v nasledujúcom štvrťroku do konca decembra 2013 v porovnaní s aktuálnym štvrťrokom?".

Spoločnosť ManpowerGroup poskytuje služby a riešenia, ktoré pokrývajú životný cyklus zamestnanca a pomáhajú jej klientom dosiahnuť svoje ciele a zvýšiť si konkurencieschopnosť. Na Slovensku sa Manpower každý mesiac stará o personálnu a mzdovú agendu viac ako 2 tisíc pridelených zamestnancov, ktorých vyhľadal a ktorí pracujú u jeho klientov. Vďaka svojej sieti 5 pobočiek nájde Manpower ročne pre 500 klientov 6 tisíc nových spolupracovníkov.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.