Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Objavte svet daní hravou formou

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: FR SR Zdroj: FR SR

Daňové vzdelávanie nemusí byť strašiakom, nudným či príliš zložitým učivom. Pútavý a dynamický portál TAXEDU, ktorý vznikol pod záštitou Európskej únie, pomáha prostredníctvom praktických príkladov, prípadových štúdií, videoklipov a hier učiť deti a mládež, ako dane fungujú a prečo ich platíme.

Unikátny portál TAXEDU o daniach pre skupinu užívateľov od 9 do 25 rokov spustila Európska komisia (EK) v roku 2017. Jeho obsah je k dispozícii v 22 jazykoch EÚ vrátane slovenčiny. Odvtedy sa tento spôsob elektronického vzdelávania presadzuje na školách po celom starom kontinente s cieľom prispieť k zvýšeniu povedomia o daniach medzi mladými Európanmi. Na jeho príprave spolupracovali od začiatku aj príslušníci finančnej správy. 

V rámci výučby finančnej gramotnosti môžu slovenskí učitelia využiť jednoduchý spôsob, ako začleniť koncepcie, teóriu, históriu a uplatňovanie daní do vyučovacích hodín.  Portál TAXEDU je ľahko dostupný zdroj poskytujúci množstvo vzdelávacích materiálov. Zároveň je inšpiráciou k tomu, aby bolo vzdelávanie o daniach pre súčasných študentov a zajtrajších občanov EÚ zábavnejšie, podnetnejšie a tvorivejšie. Študentov na tejto ceste sprevádza veselý mimozemský módny návrhár, ktorý prišiel na Zem, aby tu predával topánky s raketovým pohonom. Volá sa 2QT (z anglického výrazu „too cute – veľmi roztomilý“) a postupne sa učí, ako na planéte daňový systém funguje a spolu s ním tak robia aj budúci daňovníci.

Portál obsahuje množstvo praktických príkladov, prípadových štúdií, videoklipov a hier, ktoré prostredníctvom situácií zo skutočného života alebo fiktívnych postáv a prostredia približujú hodnotu zdanenia a učia deti všetkých vekových kategórií, ako dane fungujú a prečo ich platíme. Skupina vo veku od 9 do 12 rokov získa základné informácie o tom, čo dane vlastne sú a aký je ich prínos. Tínedžerov od 13 do 17 rokov zaujíma problematika nakupovanie cez internet či sťahovanie hudby. Veková kategória od 18 do 25 rokov rieši už iné životné situácie – prvé zamestnanie, prácu v zahraničí, štúdium na vysokej škole či začiatok podnikania. Vďaka portálu prídu na to, že platenie daní má svoje pravidlá.

Projekt TAXEDU vznikol pod záštitou Európskeho parlamentu a EK (Generálneho riaditeľstva pre dane a colnú úniu) v spolupráci s vnútroštátnymi daňovými správami. Obsah portálu je k dispozícii užívateľom v 22 jazykoch EÚ vrátane slovenčiny

TAXEDU

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.