Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Obce a neziskovky porušili finančnú disciplínu vo výške 335.701 eur

Kategória: Spravodajstvo

Nedodržanie všeobecných záväzných predpisov, zákona o rozpočtových pravidlách či zle uzatvorené zmluvy.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Nedodržanie všeobecných záväzných predpisov, zákona o rozpočtových pravidlách či zle uzatvorené zmluvy. Toto boli najčastejšie nedostatky, ktoré odhalili inšpektori Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR pri kontrolách zameraných na hospodárenie s finančnými prostriedkami a nakladaním s majetkom v rámci štátnej správy a samosprávy. Obce a neziskové organizácie porušili finančnú disciplínu v celkovej sume 335.701 eura.
      Kontrolóri úradu zistili porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov, interných predpisov či podmienok uzatvorených zmlúv v 261 prípadoch. "Kontrola preukázala predovšetkým porušenie zákona o rozpočtových pravidlách územnej, resp. verejnej správy najčastejšie v procese zostavovania, zverejňovania, vykonávania zmien rozpočtu, pri zostavovaní záverečného účtu alebo pri hospodárení s verejnými prostriedkami," uviedol NKÚ.
      Obce a neziskovky porušili aj finančnú disciplínu, inšpektori tiež odhalili nehospodárne a neefektívne vynakladanie verejných prostriedkov v sume 212.382 eur.
      Niektoré kontrolované subjekty použili verejné prostriedky a realizovali tiež úhrady nad rámec schváleného rozpočtu. "Zákon o účtovníctve bol porušený tým, že niektoré subjekty neviedli účtovníctvo správne, úplne, preukázateľne a zrozumiteľne, účtovné doklady boli nepreukázateľné, účtovné prípady boli zaúčtované do obdobia, s ktorým časovo a vecne nesúviseli," priblížil kontrolný úrad.
      Obce porušili aj zákon o majetku, keď nemali schválené zásady s jeho hospodárením alebo tieto zásady neboli v súlade so zákonom. "Zákon o verejnom obstarávaní subjekty najčastejšie porušili, keď pri zadávaní zákaziek nepoužili postupy vo verejnom obstarávaní a zákazky obstarávali napriamo alebo neuplatňovali princíp rovnakého zaobchádzania, nediskriminácie uchádzačov, princíp transparentnosti, hospodárnosti a efektívnosti," priblížil ďalej NKÚ. Kontroly tiež odhalili, že obce v niektorých prípadoch nemali vytvorený účinný systém vnútornej kontroly.
      NKÚ preto 11 kontrolovaným subjektom navrhol 33 odporúčaní na odstránenie nedostatkov, pričom 14 subjektov prijalo spolu 122 opatrení, u troch subjektov ešte neuplynul termín pre doručenie opatrení. "V troch prípadoch boli kontrolné zistenia postúpené kompetentným orgánom na ďalšie konanie, a to Úradu vládneho auditu a daňovému úradu," informoval NKÚ.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.