Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Novela o dani z príjmov je ďalším krokom v boji proti daňovým únikom

Kategória: Spravodajstvo

Novela zákona o dani z príjmov, ktorá je v súčasnosti v Národnej rade (NR) SR, je ďalším krokom v boji proti daňovým únikom.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Novela zákona o dani z príjmov, ktorá je v súčasnosti v Národnej rade (NR) SR, je ďalším krokom v boji proti daňovým únikom. Uviedlo to pre TASR tlačové oddelenie rezortu financií v reakcii na dnešnú kritiku novely zo strany opozičnej SaS.
      "Snahou MF SR je zvýšiť spravodlivosť daňového systému a odstrániť rôzne diery v zákone, ktoré môžu byť zneužívané so zámerom ovplyvňovať základ dane," opísalo ministerstvo. 
      Predstavitelia SaS na dnešnej tlačovej konferencii uviedli, že sú veľmi znepokojení z navrhovanej novely zákona o dani z príjmov, ktorú pripravilo ministerstvo financií pod vedením Petra Kažimíra (Smer-SD). Podľa liberálov novela prináša legislatívny chaos, keďže obsahuje 86 bodov so zmenami tohto zákona.
      Legislatívna zmena podľa opozičnej strany spôsobí tiež zvýšenie daní, keďže ráta s nárastom ich výberu o 300 miliónov eur ročne. Liberáli preto začínajú zbierať návrhy a podnety na to, aby zákon upravili, sprehľadnili a odstránili z neho problémy. 
      Ministerstvo financií však tvrdí, že v roku 2014 očakáva lepší výber daní, než pôvodne predpokladalo. Hlavnými dôvodmi sú lepší výber korporátnych a spotrebných daní i vyšší rast miezd a zamestnanosti. Po zohľadnení týchto faktorov by sa mal príjem z daní a odvodov tento rok zvýšiť o 300 miliónov eur.
      "Po započítaní parlamentom schválených alebo pripravovaných legislatívnych zmien dôjde k ešte výraznejšiemu zvýšeniu prognózy daňových príjmov," doplnilo ministerstvo v stanovisku. Tieto zmeny sú podľa rezortu financií vyvolané zachovaním sadzby DPH na úrovni 20 %, úpravami v odpisovaní majetku, zavedením pravidiel nízkej kapitalizácie či odstránením výnimiek v používaní registračných pokladníc a inými zmenami v rámci auditu daňových výdavkov alebo zmien v zdaňovaní motorových vozidiel.
      "Touto novelou sa MF SR snaží presnejšie definovať okruh daňových výdavkov. Cieľom je zároveň zvýšiť daňovú spravodlivosť a podporiť tak podnikateľské prostredie," opísal rezort financií.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.