Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Novela nariadenia spresní od roku 2015 zmenu výpočtu úrokov z omeškania

Kategória: Spravodajstvo

Novela vládneho nariadenia, ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia Obchodného zákonníka, spresní od roku 2015 zmenu výpočtu úrokov z omeškania.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Novela vládneho nariadenia, ktorým sa vykonávajú niektoré ustanovenia Obchodného zákonníka, spresní od roku 2015 zmenu výpočtu úrokov z omeškania. Vyplýva to z návrhu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktorý dnes prerokovala a schválila vláda SR.
      "V súčasnosti je predvoleným (defaultným) systémom výpočtu úrokov z omeškania systém tzv. fixných úrokov z omeškania a systém tzv. variabilných úrokov z omeškania je systémom opčným. Navrhovaná zmena právnej úpravy predpokladá zmenu týchto režimov tak, že systém tzv. fixných úrokov z omeškania bude systémom opčným a systém tzv. variabilných úrokov z omeškania systémom predvoleným," priblížil rezort spravodlivosti. 
      Do aplikačnej činnosti súdov táto zmena podľa MS SR však významnejšie nezasiahne, keďže v rámci sporových konaní je žalobca povinný skutkovo vymedziť uplatňovaný nárok, a teda tak ako doteraz zostane pre neho možnosť voľby medzi systémom fixným a variabilným.
      "Ak prišlo k omeškaniu pred 1. januárom 2015, tak výška úrokov z omeškania sa riadi podľa predpisov účinných do 31. decembra 2014," konštatuje sa v prechodnom ustanovení návrhu legislatívnej normy.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.