Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Nové povinnosti pri preprave tovarov v systéme EMCS

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: FR SR Zdroj: FR SR

Už 13.02.2023 nadobudnú účinnosť nové pravidlá vyplývajúce zo zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja. Pre podnikateľov sa rozšíria povinnosti používať systém EMCS aj pri preprave pohonných látok v daňovom voľnom obehu v rámci Slovenska. Okrem tejto povinnosti sa súčasne v každom členskom štáte Európskej únie (EÚ) zavádza od tohto dátumu povinnosť (vyplývajúca z právnych predpisov EÚ) používať systém EMCS aj pri preprave ostatných tovarov podliehajúcich spotrebnej dani v daňovom voľnom obehu medzi členskými štátmi EÚ na podnikateľské účely.

Od 13. februára tohto roka sa pre podnikateľov rozšíri povinnosť používať systém EMCS aj na prepravu tovarov podliehajúcich spotrebným daniam v daňovom voľnom obehu (zdanené spotrebnou daňou). Po novom bude pohyb zdaneného minerálneho oleja, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov medzi  členskými štátmi EÚ na podnikateľské účely monitorovaný prostredníctvom systému EMCS na úrovni celej únie. Slovensko okrem toho zavádza aj monitorovanie pohybu pohonných látok (motorový benzín a nafta) určených na podnikateľské účely medzi distribútormi, predajcami a evidovanými spotrebiteľmi pohonných látok. Monitorovanie prepravy bude prostredníctvom systému EMCS. Finančná správa s cieľom informovať o týchto zmenách verejnosť pripravila špecializovanú podstránku na svojom portáli, kde sú dostupné všetky dôležité informácie.

Do systému EMCS budú môcť vstupovať len registrované a evidované daňové subjekty na colnom úrade. Podnikatelia, ktorí budú chcieť vykonávať prepravu zdanených tovarov podliehajúcich spotrebným daniam na podnikateľské účely medzi členskými štátmi EÚ sa však musia na colnom úrade zaregistrovať aj ako schválený odosielateľ alebo schválený príjemca.

Na prístup a používanie systému EMCS je potrebné mať s Finančným riaditeľstvom SR uzatvorenú „Dohodu o používaní kvalifikovaného elektronického podpisu pri využívaní vybraných elektronických služieb v rámci colného konania a systému EMCS pri správe spotrebných daní“ spolu s prílohou „Technické parametre elektronickej komunikácie“ a následne si stiahnuť inštalačný balíček softvérového vybavenia a nainštalovať ho podľa inštalačnej príručky. Nainštalovaním kompletného inštalačného balíčka (SPD klient a EKR.Klient) bude mať používateľ elektronických služieb k dispozícii programové vybavenie, ktoré mu bude slúžiť na vytváranie, odosielanie a prijímanie elektronických správ v predpísanej štruktúre vrátane podpisovania odosielaných správ KEPom.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.