Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

NKÚ preverí u daniarov účinnosť boja proti únikom na DPH

Kategória: Spravodajstvo

Výsledky kontrolnej akcie Najvyššieho kontrolného úradu SR by mali byť známe v polovici októbra tohto roku.

BRATISLAVA 13. júna (SITA) - Finančné riaditeľstvo SR čaká od polovice tohto mesiaca kontrola Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Ten si totiž zaradil do plánu kontrolnej činnosti na tento rok výkonnostnú kontrolu zameranú na preverenie účinnosti systému boja proti daňovým únikom na dani z pridanej hodnoty (DPH). "NKÚ chce touto kontrolou prispieť k riešeniu eliminácie výpadku príjmov z DPH, ktorý má Slovensko jeden z najväčších v Európskej únii," informoval vo štvrtok úrad. Výsledky tejto kontrolnej akcie by mali byť známe v polovici októbra tohto roka.

Kontrolnou akciou sa má podľa NKÚ preveriť účinnosť boja proti daňovým únikom na DPH so zameraním na včasnosť postupu finančných orgánov pri ich odhaľovaní, najmä v oblasti zavedenia opatrení na prevenciu vzniku daňových únikov, ako aj preveriť efektívnosť spolupráce colných a daňových zložiek Finančného riaditeľstva SR pri odhaľovaní cezhraničných podvodov na DPH. Predpokladaným predmetom kontroly je overiť, či finančné riaditeľstvo rozpracovalo podrobný harmonogram postupných krokov na prijatie účinných opatrení proti daňovým podvodom a únikom. Rovnako chce NKÚ overiť aj následnú aplikáciu jednotlivých krokov v praxi, či stanovenie zodpovednosti za ich plnenie a zabezpečenie podmienok pre pravidelné hodnotenie a meranie účinnosti každého prijatého opatrenia v realizácii Akčného plánu boja proti daňovým podvodom na roky 2012 - 2016.

Vláda Roberta Fica sa vo svojom programovom vyhlásení na roky 2012 až 2016 zaviazala účinne, nekompromisne a systematicky bojovať proti daňovým podvodom, najmä na DPH. Uznesením z mája minulého roka schválil kabinet Akčný plán na boj proti daňovým podvodom na roky 2012 - 2016 obsahujúci sériu 50 systémových opatrení a nástrojov na elimináciu daňových podvodov, ktoré by mali účinne a efektívne potlačiť tieto možnosti a zabrániť ich eskalácii.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.