Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Nitrianski colníci kontrolovali registračné pokladnice

Kategória: Spravodajstvo

Z 278 kontrolovaných gastronomických prevádzok v Nitrianskom kraji bolo porušenie zákona zistené v 79 prípadoch. Finančná správa udelila na mieste pokuty vo výške 14 560 eur.

BRATISLAVA 16. marca (SITA) - V prvých dvoch mesiacoch tohto roka zistili nitrianski colníci 79 prípadov porušenia zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ERP). Kontroly prebiehali najmä v gastronomických zariadeniach v celom Nitrianskom kraji, a to v reštauráciách, baroch a bufetoch, či v malých pohostinských zariadeniach. "Z 278 kontrolovaných prevádzok bolo porušenie zákona zistené v 79 z nich, čo predstavuje viac ako 28 %," uviedla na svojom portáli finančná správa. Za zistené porušenia kontrolóri udelili pokuty na mieste vo výške 14 560 eur.

Ako ďalej uviedla finančná správa, cieľom kontrol je zistiť, či prevádzky riadne evidujú prijaté platby od zákazníkov do registračných pokladníc, a či im následne vydávajú pokladničný doklad, ktorý tiež musí spĺňať zákonom stanovené náležitosti. Najčastejším porušením zákona o ERP bolo pritom podľa finančnej správy práve nevydanie pokladničného dokladu po zaevidovaní tržby alebo rozdiel hotovosti nachádzajúcej sa v pokladnici v porovnaní s prehľadovou uzávierkou. "Pracovníci finančnej správy sa taktiež zameriavajú na to, či podnikatelia dodržiavajú aj ostatné ustanovenia zákona o používaní ERP, ako aj na dodržiavanie zákonov upravujúcich oblasť spotrebných daní, najmä liehu a tabakových výrobkov," doplnila finančná správa.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.