Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Nezamestnanosť má priestor klesať aj naďalej, trh práce je rozbehnutý

Kategória: Spravodajstvo

Na Slovensku ešte existuje priestor na ďalší pokles nezamestnanosti. Pribúdanie voľných pracovných miest je totiž v súlade s tempom poklesu nezamestnanosti a zároveň bez nadmerných tlakov na rast miezd.

Bratislava 25. januára (TASR) – Na Slovensku ešte existuje priestor na ďalší pokles nezamestnanosti. Pribúdanie voľných pracovných miest je totiž v súlade s tempom poklesu nezamestnanosti a zároveň bez nadmerných tlakov na rast miezd. Vo svojom najnovšom komentári to konštatuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).
      Rada v materiáli poukázala na to, že od roku 2013 sa trh práce zotavuje, klesá nezamestnanosť a rastie počet voľných pracovných miest. „Dôležitou otázkou je, či je možné očakávať pokračovanie tohto trendu a pri ktorej úrovni narazí trh práce na limity. V porovnaní s rokom 2008 existuje ešte priestor na ďalší pokles nezamestnanosti, keďže nárast voľných pracovných miest je v súlade s tempom poklesu nezamestnanosti,“ píšu Miroslav Kľúčik, Marian Šaling a Jana Valachyová.
      Zamestnávatelia podľa rozpočtovej rady síce pociťujú nedostatok vhodných zamestnancov, problémy však nedosiahli úroveň spred krízy. „Na rozdiel od obdobia pred rokom 2009 je navyše podľa zamestnávateľov hlavnou bariérou pre rast nedostatočný dopyt,“ uviedli autori komentára.
      Ako dodali, rast dopytu tak môže určiť priestor pre ďalší prípadný pokles celkového počtu nezamestnaných. „Súčasný pokles krátkodobej miery nezamestnanosti nebol taký prudký, aby sa prejavil výraznejšími mzdovými tlakmi na trhu práce, ktoré môžu byť tiež jedným z prejavov približovania sa k limitu poklesu nezamestnanosti,“ upozornila RRZ.
      K pozitívnym rizikám pre najbližší vývoj slovenskej ekonomiky radí pokračujúci silný rast spotreby domácností vďaka rýchlejšiemu rastu reálnych miezd. Za negatívne riziko označuje rada prípadné spomalenie niektorých sektorov v roku 2016 z dôvodu kulminácie čerpania eurofondov v minulom roku. Zo zahraničia vychádzajú riziká predovšetkým z obáv z vývoja v Číne a Rusku.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.