Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Nesprávny odpočet daňovej straty

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: FR SR Zdroj: FR SR

Finančná správa prichádza s ďalším proklientskym opatrením. Bude kontaktovať daňovníkov, ktorí si nesprávne uplatnili zníženú sadzbu dane z príjmov, či odpočet daňovej straty. Daňovníci totiž majú možnosť tieto chyby ešte napraviť a v lehote do konca marca tohto roka podať dodatočné daňové priznanie a zároveň sa vyvarovať podobných chýb pri podávaní daňového priznania za rok 2021.

Finančná správa identifikovala 20 subjektov v prípade dane z príjmu fyzických osôb (DPFO) a 397 subjektov v prípade dane z príjmov právnických osôb (DPPO), u ktorých je vysoká pravdepodobnosť, že si nesprávne uplatnili zníženú sadzbu dane (15 %) za zdaňovacie obdobie roka 2020, pričom štát by takto na dani z príjmov mohol prísť o 1,3 milióna eur.

V prípade nesprávneho odpočtu daňovej straty z predchádzajúcich rokov za zdaňovacie obdobie 2020 bolo identifikovaných 261 subjektov. Rozdiel v základe dane predstavoval 8,06 milióna eur a horný odhad nálezu na dani z príjmov dosiahol 1, 69 milióna eur.

V záujme finančnej správy je, aby si daňovníci správne plnili svoje povinnosti voči štátu a vyhli sa zbytočným komplikáciám po podaní daňového priznania. Daňovníci preto majú ešte šancu, aby prípadné zistené nedostatky včas odstránili. V identifikovaných prípadoch budú zamestnanci finančnej správy dotknuté daňové subjekty kontaktovať, aby si preverili možné pochybenia a podali dodatočné daňové priznanie za rok 2020. Finančná správa zároveň týmto spôsobom pomáha vyvarovať sa podobných chýb pri podávaní daňových priznaní za rok 2021.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.