Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Nemecká opozícia sa zamotáva v otázke zvýšenia dane z príjmu

Kategória: Spravodajstvo

Vysokí predstavitelia SPD návrhom chceli získať podporu slabšie zarábajúcich, preferencie strany však klesajú.

BERLÍN 20. augusta (SITA, Reuters) - Vysokí predstavitelia nemeckej opozičnej Sociálnodemokratickej strany (SPD) v pondelok naznačili čiastočnú zmenu postoja k nimi navrhovanému zvýšeniu daní pre bohatých, ktoré zrejme ublížilo ich preferenciám pred parlamentnými voľbami. Zvýšenie daní pre dobre zarábajúcich Nemcov by sa mohlo neskôr zrušiť, ak by bol úspešný boj proti daňovým neplatičom, zmiernil požiadavku svojej strany už cez víkend kandidát SPD na nemeckého kancelára Peer Steinbrück.

"Nemuseli by sme vôbec zvyšovať dane a mohli by sme ich dokonca znížiť, ak by sa nám podarilo konečne zastaviť neplatenie daní," dodal v pondelňajšom rozhovore pre denník Bild predseda SPD Sigmar Gabriel s tým, že nemecká štátna pokladnica kvôli neplatičom ročne prichádza odhadom o 160 mld. eur. "Nemyslím si, že platenie daní je sexy. Najradšej by som žiadne dane nezvyšoval," vyhlásil Gabriel na tlačovej konferencii, zvolanej zrejme v snahe upokojiť voličov.

Spojenci súčasnej nemeckej kancelárky Merkelovej poznámky opozičných lídrov označili za prejavy paniky v ich tábore. Plán SPD predpokladá zvýšenie vrchnej sadzby dane z príjmu pre ľudí s ročným zárobkom na 100 tis. eur zo 42 na 49 %, pričom Steinbrück sa snaží návrh voličom SPD predať ako snahu obmedziť bohatnutie bohatých s tým, že zvýšenie by sa dotklo len 5 % Nemcov. Voliči však nereagujú pozitívne, podpora SPD dokonca podľa aktuálneho predvolebného prieskumu padla na 24 %, čo je najnižšia miera preferencií za dlhé mesiace. Podľa rovnakého prieskumu bude Angela Merkelová po voľbách 22. septembra zrejme môcť pokračovať vo vládnutí so súčasnou stredopravicovou koalíciou.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.