Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

NCZI a Sociálna poisťovňa prijali prvých 1.000 vystavených ePN

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Sociálna poisťovňa Zdroj: Sociálna poisťovňa

Od začiatku fungovania novej e-služby lekári vystavili už viac ako tisíc elektronických „péeniek“. Vystavovať ich môžu od 1. júna, pričom ide o prvú službu svojho rozsahu, kde nemusí povinné kroky vykonať občan, ale celý proces zaňho vykonajú úrady.

ePN uľahčuje život, šetrí čas i náklady. Pacienti sa môžu ísť priamo od lekára domov liečiť namiesto doručovania dokumentov medzi inštitúciami. O nemocenskú dávku následne  nemusia žiadať v Sociálnej poisťovni osobne, ePN je zároveň žiadosťou o nemocenské. Aj preto sa nová služba u lekárov rýchlo etabluje. Po týždni vystavili viac než tisíc elektronických pracovných neschopností.

„Lekári na ePN už dlho čakali a vyše tisíc vystavených ePN je dôkazom, že služba funguje a lekári ju využívajú. S dodávateľmi ich informačných systémov naďalej pracujeme na tom, aby sa v dohľadnom čase do služby zapojilo čo najviac lekárov,“ hovorí Peter Lukáč, generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií.

Lekár zapíše ePN do systému ezdravie niekoľkými klikmi, nemusí vypisovať päťdielne tlačivo. Z informačného systému Národného centra zdravotníckych informácií šifrované údaje pretečú do Sociálnej poisťovne, kde sa s pracúvajú a odkiaľ bez zdržania prechádzajú k zamestnávateľovi. Zamestnávateľ sa o tom, že má zamestnanca na péenke, dozvie doslova do niekoľkých minút od návštevy lekára. Svoju ePN vidí pacient aj vo svojej EZKO (elektronickej zdravotnej knižke občana) a na portáli e-Služieb Sociálnej poisťovne vo svojom Elektronickom účte poistenca.

„Elektronická PN ako súčasť Elektronického účtu poistenca tak napĺňa svoje poslanie – byť ďalšou službou, ktorá umožní poistencovi pohodlnejšie, rýchlejšie a efektívnejšie komunikovať so Sociálnou poisťovňou bez potreby návštevy pobočky,“ dodáva Michal Ilko, generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne.

Lekári službu vítajú a pripájajú sa k nej prostredníctvom svojich informačných systémov dobrovoľne a postupne. Prvý rok od spustenia, teda do 31. mája 2023, funguje duálna prevádzka – lekári môžu vystavovať tak papierové ako aj elektronické pracovné neschopnosti.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.