Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Najviac podnikateľov - fyzických osôb pribudlo v Prešovskom kraji

Kategória: Spravodajstvo

Od začiatku roka rozbehlo na Slovensku vlastný biznis 33.092 podnikateľov – fyzických osôb.

Bratislava 25. septembra (TASR) -  Najviac z nich, až 6083 podnikateľov, si zaregistrovalo podnikanie v Prešovskom kraji, ktorý je považovaný za jeden z ekonomicky najslabších regiónov Slovenska.
      "Prešovský kraj však zlomil ešte jeden rekord v našich štatistikách. Napriek najväčšiemu počtu registrovaných fyzických osôb je krajom s najnižším zastúpením žien - podnikateliek. Tie tvoria len 18 % zo všetkých registrovaných fyzických osôb v Prešovskom kraji," hovorí analytička spoločnosti Bisnode Petra Štěpánová.
      Podľa analýzy spoločnosti od začiatku roka pribudlo 33.092 nových podnikateľov – fyzických osôb, pričom túto formu podnikania si zvolilo až 24.228 mužov a len 8840 žien. Podiel žien tak predstavuje 27 %, čo je niečo málo vyše štvrtiny zo všetkých registrovaných fyzických osôb od začiatku roka 2019.
      Podľa analytičky najviac slovenských podnikateliek je v Bratislavskom kraji, kde si podnikanie ako fyzická osoba rozbehlo 1331 žien. Zaujímavé je zistenie, že v Prešovskom kraji, v ktorom spoločnosť zaregistrovala celkovo najvyšší počet vzniknutých firiem – fyzických osôb, sú ženy zastúpené najnižším podielom. Ten je na úrovni 18 percent, pričom podnikanie ako fyzická osoba v tomto kraji rozbehlo 1112 žien.
      Najviac fyzických osôb sa registrovalo v januári tohto roka, až 6306 podnikateľov, naopak, najslabším mesiacom bol jún 2019, keď sa pre podnikanie ako fyzická osoba rozhodlo 4972 podnikateľov.
      Slováci sa zaujímali najmä o podnikanie v oblastiach prípravy stavenísk (4225 nových podnikateľov), ostatných kompletačných a dokončovacích prác (3171) a výroby ostatných kovových výrobkov (2407).
      Aktuálne na Slovensku podniká dovedna 458.130 fyzických osôb, z toho je len 303.993 podnikateľov ekonomicky aktívnych.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.